Sansele de stabilire a unui contact cu micul robot Philae, plasat pe cometa 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko, dar care nu a mai dat niciun semn de sapte luni, sunt "aproape nule" si "a sosit momentul sa ne luam ramas bun de la el", a anuntat vineri agentia spatiala germana DLR, potrivit AFP.

Robotul PhilaeFoto: Captura YouTube

Centrul de control a incetat sa mai trimita comenzi robotului-laborator european, a aratat DLR intr-un comunicat de presa intitulat "A sosit momentul sa ne luam ramas bun de la Philae".

Insa sonda spatiala Rosetta "ramane sa asculte" in continuare robotul, subliniaza agentia spatiala franceza CNES intr-un comunicat separat.

"Exista intr-adevar foarte putin sperante sa mai primim un semnal" de la Philae, a declarat pentru AFP Stephan Ulamec de la DLR.

Cometa se indeparteaza de Soare, ceea ce inseamna ca panourile solare ale robotului primesc si mai putina lumina. Atat cometa, cat si robotul se racesc.

Antenele receptoare ale sondei - un fel de "urechi" - sunt inca aprinse si "ramanem pregatiti in cazul in care Philae se va trezi", adauga Ulamec. "Dar, ca sa fim cinstiti si realisti, este cu adevarat improbabil sa il auzim din nou pe Philae", a adaugat el.

Dupa ce a calatorit zece ani la bordul sondei Rosetta, Philae a realizat in 12 noiembrie 2014 o premiera istorica, dupa ce a fost plasat pe cometa Ciuri.

Dotat cu zece instrumente, el a fost activ timp de 60 de ore, "adormind" apoi din lipsa de energie. S-a "trezit" in iunie 2015, insa nu a mai dat niciun semn de viata din 9 iulie.