O gaura neagra supermasiva inactiva s-a trezit si a devorat o stea care s-a apropiat prea mult de ea, au descoperit astronomii, relateaza The Independent. Steaua care se misca in deriva prin spatiu a fost sfasiata de gaura neagra, formand un disc de material in jurul ei si emitand raze X, detectate de un satelit NASA.

Redare artistica: O gaura neagra devorand o steaFoto: NASA/Swift/Aurore Simonnet, Sonoma State University

Circa 90% din gaurile negre din univers nu consuma activ materie pe o scara semnificativa, insa daca un obiect cosmic precum o stea se apropie prea mult, rezultatele sunt spectaculoase.

Potrivit cercetatorilor, gaura neagra a devorat steaua atat de repede incat a depasit pentru scurt timp asa-numita Limita Eddington - "viteza limita" maxima teoretic care defineste cat de reepede poate sa consume materie o gaura neagra.

Gaurile negre "nu emit prea mult in spectrul radiatiei X de energie inalta", explica conducatorul studiului, dr. Erin Kara, de la Maryland University.

"Insa au existat cel putin 3 evenimente cunoscute in care asta asta s-a intamplat, iar acesta este primul si singurul astfel de eveniment pe care l-am prins in apogeul sau", a adaugat dr. Kara.

"Satelitul Swift al NASA a vazut primul si a alertat satelitii XMM-Newton al Agentiei Spatiale Europene si Suzaku al Agentiei Japoneze de Explorare Aerospatiala si al NASA sa analizeze in continuare. Avem date excelente. Suntem norocosi ca evenimentul spatial pe care l-am vazut ne arata toate aceste lucuri noi si interesante", a adaugat dr. Kara.

Cercetatorul s-a aratat surprins ca radiatia X a fost emisa de discul de material atat de apropiat de gaura neagra.