O planeta care orbiteaza in jurul unei stele apropiate de sistemul solar, Proxima Centauri, si care ar putea intruni conditiile pentru a mentine viata, a fost descoperita de cercetatori, scrie AFP.

Proxima Centauri, cel mai apropiat vecin al nostruFoto: ESA/Hubble & NASA

Astrofizicienii si-au prezentat descoperirea intr-o lucrare stiintifica publicata miercuri in revista de specialitate Nature.

Denumita Proxima b, aceasta planeta este situata intr-o zona "ospitaliera pentru viata", sau zona Goldilocks, permitand prezenta apei in stare lichida pe suprafata, conditie necesara vietii.

Datorita apropierii sale, "Proxima b ar putea fi prima exoplaneta care urmeaza sa primeasca o vizita a unei sonde in cazul in care umanitatea va reusi sa dezvolte tehnologia necesara", a declarat pentru AFP Julien Morin, unul dintre autorii studiului.

Proxima b este o planeta probabil stancoasa, are o masa apropiata de cea a Terrei, este situata intr-o zona asa-numit "locuibila" sau "temperata", permitand, in teorie, prezenta apei in stare lichida pe suprafata sa, potrivit cercetatorilor.

Proxima Centauri face parte din sistemul Alpha Centauri, cel mai apropiat sistem stelar de Sistemul Solar, aflat la o distanta de aproximativ 4,35 ani-lumina de sistemul nostru solar.

Desi cercetatorii considera aceasta exoplaneta, "atat de aproape" de noi, este totusi mult prea departe pentru a putea ajunge la ea utilizand tehnologia spatiala actuala. Un an-lumina reprezinta distanta parcursa de lumina intr-un an, iar viteza luminii este de aproximativ 300.000 de kilometri pe secunda.