O statie spatiala chineza de 8,5 tone si-a accelerat coborarea necontrolata catre Pamant si se preconizeaza ca se va prabusi in cateva luni, scrieGuardian. Tiangog-1, “Palatul ceresc”, a fost lansat in 2011, fiind descris drept un “puternic simbol politic” al Chinei, parte a unei ambitioase campanii stiintifice de a transforma China intr-o superputere spatiala.

HotNews.roFoto: Hotnews

Statia a realizat misiuni atat cu echipaj cat si fara, si a gazduit-o in 2012 pe prima femeie astronatut chineza, Liu Yang, in 2012.

In 2016, insa, dupa luni de speculatii, oficialii chinezi au confirmat ca au pierdut controlul statiei spatiale si au afirmat ca se va prabusi pe Pamant in 2017 sau 2018.

Ulterior, agentia spatiala a Beijingului a notificat ONU ca se asteapta ca Tiangong-1 sa cada intre octombrie 2017 si aprilie 2018. De atunci, altitudinea orbitei statiei a scazut constant.

In ultimele saptamani a ajuns in atmosfera mai densa a Pamantului si a inceput sa coboare mai rapid.

“Acum, cand perigeul ei este sub 300 de kilometri si este intr-o atmosfera mai densa, rata de decadere a crescut. Ma astept sa cada in urmatoarele cateva luni – sfarsit de 2017 sau inceput de 2018”, a spus Jonathan McDowell, un cunoscut astrofizician de la Harvard.

Desi mare parte din ea va arde in atmosfera, McDowell spune ca unele parti, care ar putea avea si 100 de kilograme, ar putea lovi suprafata Pamantului.

Locul in care se va prabusi nu va putea fi cunoscut nici macar in ultimele zile inainte sa se intample, a adaugat astrofizicianul.