NASA si Departamentul de Energie al SUA au testat un mic reactor nuclear, numit KRUSTY, in desertul din Nevada. Acesta ar putea fi o pretioasa sursa de energie pentru viitoarele explorari spatiale sau chiar pentru o misiune pe Marte, informeazaDigital Trends.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reactorul ar avea o durabilitate de zece ani si ar furniza energie pentru sistemele de mentinere a vietii. Intr-o viitoare misiune de explorare pe Marte, tehnologia s-ar dovedi utila, putand incarca roverele si alte echipamente si chiar convertind gheata in combustibil.

Prototipul nu se bazeaza pe puterea solara pentru a functiona, ceea ce il face sa fie ideal pentru colonizarea planetei Marte, care nu beneficiaza de aceeasi lumina solara ca Pamantul si Luna si care este cunoscuta pentru temperaturile foarte joase pe timp de noapte si pentru furtunile dese ce tin saptamani sau chiar luni de zile.

Componentele sistemului au fost testate intr-un mediu vid, ca parte a proiectului Kilopower al NASA, iar o testare mai riguroasa este programata pentru luna martie, cand se va dovedi ca tehnologia este pregatita pentru misiunile spatiale, scriu aceleasi surse.

Prototipul se foloseste de un miez de reactor de uraniu-235, de marimea unei role de prosop de hartie.

Capacitatea tehnologiei variaza de la un kilowatt la zece kilowati, iar o misiune pe Marte ar necesita cam 40 de KW, ceea ce inseamna ca NASA ar avea nevoie de patru sau cinci reactoare pentru o misiune pe Planeta Rosie. Lucru care nu este greu de indeplinit, spun inginerii NASA.