Presa de popularizare a stiintei celebreaza si ea Halloween. Editia on-line a prestigioasei reviste New Scientist a pregatit o galerie cu imagini – mai mult sau mai putin ciudate – dar cu siguranta spectaculoase - din spatiul extraterestru. Inspaimantatoare sau nu, aceste imagini au atras atentia specialistilor - si nu numai – in ultimii ani.

INSERT FOTO 1

Black widow nebula
Foto: NASA
Un gigantic paianjen Vaduva Neagra luneca de-a lungul Caii Lactee! Este vorba despre Nebuloasa numita chiar Vaduva Neagra, un nor de praf, gaze si stele, situate la circa 10,000 ani-lumina distanta de Pamant.

Bok1
Foto: NASA
Din ceata spatiului pare a rasari o figura intunecata! Este o alta nebuloasa, numita mult mai putin poetic NGC 1999. Aceasta este iluminata de catre o stea tanara si stralucitoare numita V380 Orionis (in partea din stanga sus a imaginii). Cercetatorii presupun ca zona intunecata este de fapt un nor rece de gaze si praf care opreste trecerea luminii.

Mimas
Foto: NASA
Recunoasteti Steaua Mortii? Imaginea seamana cu statia spatiala imperiala din Razboiul Stelelor. Este de fapt o imagine a lui Mimas, satelit al planetei Saturn. Imaginea, facuta de catre sonda Cassini in 2005, arata un crater gigantic in chiar centrul sau. Cercetatorii presupun ca acest crater ar fi rezultatul ciocnirii lui Mimas de catre un asteroid de mari dimensiuni.

Spaghetti monster
Foto: NASA
Monstrul zburator facut din spaghetti? Nu, este de fapt o gigantica retea de filamente de gaze din interiorul galaxiei NGC 1275. Imaginile facute de catre Telescopul Spatial Hubble sugereaza ca filamentele ar avea aceste forme din cauza campurilor magnetice care apar in vecinatatea Gaurii Negre centrale din acea galaxie.

Brighest grb
Foto: NASA
Cea mai stralucitoare explozie a radiatiilor gama observata pana in prezent de catre astronomi! Chiar daca nu pare inspaimantatoare, este de fapt imaginea cea mai teribila. Daca o asemenea explozie ar avea loc la mai putin de 6,500 de ani lumina de Terra, radiatia Gama ar distruge stratul de ozon, ceea ce ar putea duce la o extinctie in masa a vietii. Din fericire, explozia fotografiata in luna martie a avut loc la mai bine de 7,5 miliarde ani lumina departare.

Vedeti mai multe imagini din spatiu pe site-ul revistei Newscientist