Primii doi sateliti din cadrul programului Galileo, care se vrea un sistem de navigatie mult mai precis decat GPS-ul, vor fi lansati in octombrie din Guyana Franceza, a anuntat CE care sustine proiectul ce va cuprinde 18 sateliti. Galileo a fost prezentat de UE ca fiind un sistem de pozitionare globala prin satelit care va fi complementar GPS-ului pentru ca va indica pozitia exacta cu mult mai mare acuratete, insa lansarea a fost mult amanata, iar progranul este masiv criticat fiindca necesita un buget tot mai mare.

Primii doi sateliti operationali ai Galileo vor fi lansati in 20 octombrie din Guyana Franceza, vor ajunge la o altitudine de peste 23.000 km si vor purta numele unui copil din Bulgaria, respectiv Belgia, urmand sa se faca o tragere la sorti.

Primele servicii de navigatie Galileo vor fi lansate in 2014, iar intreg sistemul va fi complet in 2019. CE spune ca Galileo este un pas istoric pentru Europa care va avea propriul sistem de navigatie aflat sub control civil, sistem care ar putea aduce castiguri suplimentare de 60 miliarde euro economiei Europei in urmatorii 20 de ani.

Comisia spune ca sistemul va putea fi utilizat la noi retele de electricitate, la managementul flotelor, la tranzactii financiare, in industria navala, dar si in operatiuni de salvare.

Proiectul Galileo este foarte controversat din mai multe motive. A fost amanat de mai multe ori, unele tari acuza altele ca vor sa aiba controlul asupra deciziilor, iar costurile finale estimate sa fie de 3,4 miliarde euro ar putea fi de 20 miliarde euro, spun unele surse.