Premiul Nobel pentru Fizica 2013 a fost acordat marti belgianului Francois Englert si britanicului Peter Higgs, pentru studiile legate de bosonul lui Higgs, scrie AFP.

Cei doi barbati, in varsta de 80 si 84 de ani, sunt recompensati pentru lucrarile legate de "descoperirea teoretica a unui mecanism care a contribuit la intelegerea originii masei particulelor subatomice si care au fost cofirmate recent", a anuntat comitetul Nobel, intr-un comunicat.

Bosonul lui Higgs este considerat de fizicieni drept piatra unghiulara a structurii fundamentale a materiei, particula alementara care da masa celorlalte, potrivit teoriei denumita "Modelul standard".

Acesta explica de ce anumite particule au masa si altele nu, respectiv de ce Universul exista asa cum il cunoastem.

Cei doi barbati au inceput sa lucreze separat asupra acestui subiect. Francois Englert a fost primul care a ajuns la un rezultat, alaturi de compatriotul sau Robert Brout, decedat in 2011.

La scurt timp a urmat Peter Higgs, care a fost primul care a scris in 1964 ca doar o noua particula ar putea explica anomaliile constatate in masa particulelor.

In iulie 2012, CERN (Organzatia europeana pentru cercetari nucleare) anunta drept probabila descoperirea faimosului boson al lui Higgs, confirmand teoria fizicienilor.