Premiul Nobel pentru chimie 2023 a fost câștigat de cercetătorii Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus şi Alexei I. Ekimov, a anunțat miercuri Academia Regală Suedeză de Ştiinţe, potrivit Reuters.

Moungi Bawendi, Louis Brus şi Alexei Ekimov au câștigat Premiul Nobel pentru Chimie 2023Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia

Premiul a fost acordat pentru „descoperirea și sinteza punctelor cuantice".

Nanoparticulele și punctele cuantice sunt utilizate în luminile LED și în ecranele TV și pot fi folosite și pentru a ghida chirurgii în timp ce îndepărtează țesuturile canceroase.

„Independent unul de celălalt, Ekimov și Brus au reușit să creeze puncte cuantice, iar Bawendi a revoluționat producția chimică.

În prezent, punctele cuantice luminează monitoarele de calculator și ecranele TV bazate pe tehnologia QLED. De asemenea, ele adaugă nuanțe la lumina unor lămpi cu LED, iar biochimiștii și medicii le folosesc pentru a cartografia țesuturilor biologice”, se arată pe site-ul premiilor Nobel.

„Laureații Premiului Nobel (...) au reușit să producă particule atât de mici încât proprietățile lor sunt determinate de fenomene cuantice. Particulele, care se numesc puncte cuantice, au acum o mare importanță în nanotehnologie", a precizat Comitetul Nobel pentru Chimie într-un comunicat, citat de Reuters.

„Cercetătorii cred că, în viitor, ele ar putea contribui la electronice flexibile, la senzori minusculi, la celule solare mai subțiri și la comunicații cuantice criptate."

Premiul, vechi de peste un secol, este acordat de Academia Regală Suedeză de Științe și are o valoare de un milion de dolari.

Numele laureaților, anunțate din greșeală

Miercuri dimineață, cu puțin timp înainte de anunțul oficial, Academia Regală Suedeză de Ştiinţe a publicat din greșeală numele celor trei oameni de știință care au primit premiul Nobel pentru chimie 2023.

„Comitetul Premiului Nobel pentru Chimie recompensează în 2023 descoperirea şi dezvoltarea punctelor cuantice, acele nanoparticule care sunt atât de mici încât mărimea lor le determină proprietăţile”, au scris reprezentanţii Academiei într-un e-mail, potrivit cotidianului suedez Dagens Nyheter (DN).

Totuşi, Johan Aqvist, preşedintele Comitetului Nobel pentru chimie din cadrul Academiei, a făcut următoarea declaraţie pentru agenţia de presă Reuters: „Este o greşeală făcută de Academia Regală Suedeză de Ştiinţe. Şedinţa noastră începe la 07:30 GMT (10:30 ora României), aşadar nicio decizie nu a fost luată deocamdată. Câştigătorii nu au fost selectaţi”.

Cine sunt Moungi Bawendi, Louis Brus şi Alexei Ekimov

Bawendi este profesor la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), Brus este profesor emerit la Universitatea Columbia, iar Ekimov lucrează pentru Nanocrystals Technology Inc.

Brus a fost angajat de AT&T Bell Labs în 1972, unde a petrecut 23 de ani, dedicându-și o mare parte din timp studierii nanocristalelor.

Bawendi s-a născut la Paris și a crescut în Franța, Tunisia și SUA. Bawendi a făcut cercetări postdoctorale sub conducerea lui Brus, apoi s-a alăturat MIT în 1990 și a devenit profesor în 1996.

Întrebat în timpul unei conferințe de presă cum s-a simțit la aflarea veștii, Bawendi a declarat prin telefon din Statele Unite, că este „foarte surprins, somnoros, șocat și foarte onorat".

„Nu credeam că îl voi primi", a adăugat el.

Ekimov s-a născut în Uniunea Sovietică și a lucrat pentru Institutul Optic de Stat Vavilov înainte de a se muta în Statele Unite. În 1999, Ekimov a fost numit cercetător șef la Nanocrystals Technology Inc.

Nobelul pentru Chimie în cifre

Din 1901, au fost acordate 115 premii Nobel pentru Chimie. Acesta nu a fost acordat de opt ori: în 1916, 1917, 1919, 1924, 1933, 1940, 1941 și 1942.

De ce nu au fost acordate premiile pentru chimie în acei ani? În statutul Fundației Nobel se spune: „Dacă niciuna dintre lucrările luate în considerare nu se dovedește a fi de importanța indicată în primul paragraf, premiul în bani va fi rezervat până în anul următor. Dacă, și în acest caz, premiul nu poate fi acordat, suma va fi adăugată la fondurile limitate ale fundației." În timpul Primului și celui de-al Doilea Război Mondial, au fost acordate mai puține premii Nobel.

Premiile Nobel pentru chimie împărțite și neîmpărțite:

  • 63 de premii în chimie au fost acordate unui singur laureat.
  • 25 de premii în chimie au fost împărțite de doi laureați.
  • 27 de premii în chimie au fost împărțite între trei laureați.

De ce se întâmplă acest lucru? În statutul Fundației Nobel se spune: „Suma unui premiu poate fi împărțită în mod egal între două lucrări, fiecare dintre acestea fiind considerată ca meritând un premiu. În cazul în care o lucrare care este recompensată a fost realizată de două sau trei persoane, premiul le este acordat în comun". În niciun caz suma unui premiu nu poate fi împărțită între mai mult de trei persoane."

Numărul de laureați ai Premiului Nobel pentru chimie

Premiul Nobel pentru chimie a fost acordat unui număr de 194 de laureați între 1901 și 2022. Având în vedere că Frederick Sanger și Barry Sharpless au fost premiați de două ori, există 192 de persoane care au primit Premiul Nobel pentru Chimie din 1901 încoace.

Până în prezent, cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru chimie este Frédéric Joliot, care avea 35 de ani când a primit premiul pentru chimie în 1935, împreună cu soția sa, Irène Joliot-Curie.

Cel mai în vârstă laureat al Premiului Nobel pentru chimie până în prezent este John B. Goodenough, care avea 97 de ani când a primit premiul pentru chimie în 2019 .El este, de asemenea, cel mai vârstnic laureat care a fost premiat în toate categoriile de premii.

Dintre cele 192 de persoane laureate cu Premiul Nobel pentru chimie, opt sunt femei până în prezent. Două dintre aceste opt femei, Marie Curie și Dorothy Crowfoot Hodgkin, au primit premii de chimie neîmpărțite.

1911 - Marie Curie (laureată și cu Premiul Nobel pentru Fizică în 1903)

1935 - Irène Joliot-Curie (fiica lui Marie Curie și soția lui Frédéric Joliot)

1964 - Dorothy Crowfoot Hodgkin

2009 - Ada Yonath

2018 - Frances H. Arnold

2020 - Emmanuelle Charpentier

2020 - Jennifer A. Doudna

2022 - Carolyn R. Bertozzi

Familia Curie a fost cea mai de succes „familie de laureați ai Premiului Nobel". Marie și Pierre Curie au fost distinși cu Premiul Nobel pentru Fizică în 1903. Marie Curie a fost distinsă a doua oară cu Premiul Nobel în 1911, de data aceasta primind Premiul Nobel pentru Chimie. Una dintre fiicele lui Marie și Pierre Curie, Irène Joliot-Curie , a primit Premiul Nobel pentru Chimie în 1935, împreună cu soțul ei, Frédéric Joliot. Fiica cea mică, Ève Curie, a lucrat pentru UNICEF și a fost căsătorită cu Henry R. Labouisse. Acesta a acceptat Premiul Nobel pentru Pace în numele UNICEF în 1965.