Revista americana Science analizeaza modul in care poate publica anumite detalii legate de cercetarile care au condus la crearea, intr-un laborator olandez, a unui virus mutant mortal al gripei aviare, fara sa puna in pericol securitatea populatiei, relateaza AFP.

"Conducerea editoriala a revistei Science ia foarte in serios cererea Biroului american de stiinta pentru biosecuritate (NSABB) de a nu publica decat o versiune prescurtata a raportului de cercetare asupra unei surse a virusului H5N1 al gripei aviare", precizeaza revista Science, intr-un comunicat.

Ea se refera la cercetarile efectuate de profesorul Ron Fouchier la centrul medical Erasmus din Rotterdam. Acesta anuntase in noiembrie ca a creat un virus mutant potential capabil, pentru prima oara, sa se transmita cu usurinta la oameni.

NSABB a cerut revistei americane, in 30 noiembrie, "sa stearga detaliile referitoare la metodologia stiintifica si la mutatiile specifice ale virusului inainte sa publice cercetarile", precizeaza Science.

Virusul creat in laboratorul olandez este sensibil la antivirale si la anumite vaccinuri experimentale. Informatiile despre acest patogen ar putea fi "esentiale pentru accelerarea dezvoltarii de noi tratamente cu scopul de a combate aceasta forma mortala a gripei", continua Science.

"NSABB a insistat asupra necesitatii de a impiedica ajungerea unor detalii ale cercetarii in maini nepotrivite", precizeaza revista care, sustinand pozitia acestui organism federal, isi exprima "ingrijorarea in privinta retinerii unor informatii potential importante pentru sanatatea publica si cercetarile asupra gripei".

"Responsabilii editoriali ai Science vor evalua cea mai buna modalitate de a actiona", a adaugat revista.