Descendentii "Revoltei de pe Bounty", care traiesc de generatii pe o mica insula din mijlocului oceanului Pacific, au una dintre cele mai reduse rate de incidenta a miopiei din lume, potrivit unui studiu australian, care spera sa identifice genele legate de acest defect de vedere, scrie AFP.

Studiul a supus testelor oculare descendentii echipajului de pe Bounty, marinarii britanici care s-au rasculat in 1789, si ale sotiilor lor polineziene, instalati pe insula Pitcairn inainte de a pleca, in 1856, pe insula Norfolk, la 1.500 km est de Australia.

Aceasta insula are drept specific faptul ca jumatate din populatia sa este urmasa primilor locuitori din Pitcairn: noua marinari de pe Bounty, 12 femei si sase barbati tahitieni.

"Am descoperit ca rata de miopie in randul descendentilor populatiei de pe Pitcairn este cu circa jumatate mai putin ridicata decat in Australia si se numara printre cele mai reduse din lume", a declarat David Mackey, cercetator la universitatea din Australia occidentala.

Dar locuitorii din Norfolk care nu au printre stramosi locuitori din Pitcairn au o rata a incidentei mipopiei mult mai ridicata, adauga acest studiu, efectuat asupra a 800 dintre cei 1.200 de locuitori din Norfolk.

Cercetatorii nu au descoperit inca ce cauzeaza aceasta diferenta si spera ca studii suplimentare sa permita identificarea genelor care difera intre descendentii de pe Bounty si ceilalti locuitori ai insulei.

Cele 800 de persoane care au participat la studiu au fost expuse aceleroasi conditii de luminozitate naturala, in conditiile in care studii recente tind sa indice o legatura intre lipsa luminii naturale in perioada copilariei si aparitia miopiei.

In 1789, marinarii britanici de pe Bounty, in frunte cu Fletcher Christian, au ars nava lor dupa ce l-au fortat pe capitanul William Bligh sa o abandoneze impreuna cu cativa fideli.