Oameni de stiinta rusi si sud-coreeni au descoperit in Siberia nuclee de celule de mamut "vizibil vii", care ar putea permite clonarea acestui erbivor disparut in urma cu milenii de pe suprafata Pamantului, scrie AFP.

"La inceputul lunii august am descoperit in Siberia orientala bucati de tesut de mamut in care celulele si-au conservat nucleul lor vizibil viu", a declarat miercuri Serghei Fedorov, de la Universitatea federala rusa din nord-estul Republicii Sakha (Iakutia), care a facut parte din aceasta echipa de cercetatori.

"Am putut observa imediat la fata locului, cu microscopul nostru portabil, ca nucleul anumitor celule era colorat", a adaugat el.

"Daca aceste rezultate se confirma la laboratorul din Seul, aceste nuclee de celule somatice care contin genomul complet al individului vor permite clonarea mamutului, asa cum prevede acordul nostru cu (Fundatia sud-coreana pentru cercetari in biotehnologie ) Sooam", a explicat Fedorov.

Acordul semnat in martie intre Sooam si Universitatea federala rusa prevede cercetari comune in vederea clonarii mamutului, disparut de pe Terra in urma cu aproximativ 10.000 de ani.

Bucatile de tesut - oase, par si substante grase - au fost gasite la o adancime de 100 de metri in permafrostul siberian, la peste 2.000 kilometri nord-est de Iakutsk, "vor fi expediate la Sooam in luna octombrie, imediat ce vom primi permisiunea de a le scoate din Rusia", a mai spus Fedorov.

Unul dintre pionierii clonarilor, sud-coreeanul Hwang Woo-Suk, o personalitate controversata a Sooam, a participat la aceasta expeditie.

Hwang Woo-Suk a anuntat ca a realizat doua "premiere mondiale" in 2004 si 2005, afirmand ca a extras o linie de celule susa de embrioni umani obtinuti prin clonare in 2004, si apoi 11 linii in 2005.

Dar specialistii au descoperit rapid ca cercetatorul si-a falsificat rezultatele si a obtinut accidental aceste celule prin partenogeneza si nu prin clonare.

Hwang este in schimb autorul recunoscut al primului caine clonat, denumit Snuppy, in 2005.