Suplimentele pe baza de ulei de peste bogat in omega 3 nu au niciun efect asupra oamenilor care prezinta risc cardiovascular ridicat si se afla sub tratament cu medicamente, arata un studiu clinic mare, realizat in Italia si publicat miercuri in Statele Unite.

"Pe un grup extins de pacienti care prezinta mai multi factori de risc cardiovascular (diabet zaharat, hipertensiune arteriala, colesterol ridicat, fumat si obezitate), administrarea zilnica de suplimente cu acid gras omega 3 nu a redus mortalitatea si morbiditatea", scriu autorii acestui studiu publicat in New England Journal of Medicine.

Studiile clinice anterioare au lasat sa se inteleaga ca aceste suplimente ar putea reduce riscul cardiovascular la pacientii cu insuficienta cardiaca sau care au avut deja un atac de cord. Dar, suplimente de ulei de peste nu au avut niciun efect preventiv impotriva fibrilatiei atriale, o afectiune comuna de ritm cardiac, arata acest vast studiu clinic la care s-a lucrat din 2010.

Acesta a fost efectuat cu 12.513 persoane din Italia, jumatate au luat omega 3, iar cealalta jumatate un placebo, format din ulei de masline.

La doi ani de la inceperea studiului, rata de mortalitate in cazul infarctului cerebral si accidentului vascular cerebral a fost 12% in fiecare grup, au spus cercetatorii.