Lipsa somnului poate provoca schimbari in activitatea creierului, determinand oamenii sa manance mai mult, potrivit unui studiu publicat in revista stiintifica Nature Communications, citata de AFP.

Studii anterioare notasera deja o corelare intre reducerea duratei de somn si cresterea rapida a obezitatii in tarile industrializate, dar oamenii de stiinta nu au putut explica acest mecanism pana in prezent.

Utilizand aparate RMN (rezonanta magnetica nucleara), o echipa a universitatii California a studiat creierul a 23 de persoane private de somn.

Activitatea creierului acestor persoane a fost examinata in doua randuri, dupa o noapte completa de somn si dupa o noapte in care nu au putut inchide ochii.

La persoanele private de somn, au fost observate perturbari in regiunile cortexului care evalueaza starea de satietate, observandu-se totodata ca zonele asociate poftelor inrezistibile erau puternic stimulate.

"Am facut o descoperire interesanta, si anume ca alimentele foarte calorice sunt cautate in mod deosebit de persoanele private de somn", precizeaza Matthew Walker, unul dintre coautorii studiului.

"Toate aceste descoperiri ar putea explica legatura intre lipsa de somn, castigul de greutate si obezitatea", a precizat acesta, adaugand ca un somn suficient "ar putea permite un control mai bun al greutatii, prin intermediul mecanismelor cerebrale care reactioneaza la alegerea alimentelor potrivite".

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), peste o treime din persoanele adulte de peste 20 de ani din lume erau supraponderale si 11% obeze in 2008.

Numarul persoanelor supraponderale s-a dublat din 1980, atingand 1,4 miliarde de adulti in 2008.