Copiii nascuti din mame obeze au un risc mai mare cu 35% sa moara prematur la varsta adulta, fata de cei ale caror mame au o greutate normala, potrivit unui studiu publicat miercuri, in British Medical Journal (BMJ), care avertizeaza ca obezitatea este o boala in crestere.

risc mare de obezitate la copiiFoto: Flickr

Cercetatorii din Scotia au studiat aproximativ 38 000 de copii nascuti la termen de catre 28 000 de femei supraponderale sau obeze. Acesti copii aveau la momentul studiului varste cuprinse intre 34-61 de ani si 6.500 dintre ei au murit prematur.

Conform cercetatorilor, riscul de moarte prematura este cu 35% mai mare in randul adultilor nascuti din mame obeze si cu 11% mai mare pentru cei ale caror mame au fost supraponderale, comparativ cu cei ale caror mame au avut o greutate normala.

Ei au descoperit, de asemenea, un risc crescut cu 42% ca astfel copii sa fie internati la maturitate pentru probleme cardiace (angina pectorala, infarct miocardic, accident vascular cerebral ...).

"Ar trebui sa fie stabilite urgent strategii pentru a optimiza greutatea femeilor inainte de sarcina", scriu autorii studiului, avand in vedere ca aproape una din cinci femei gravide din Marea Britanie este in prezent obeza.

In Statele Unite, aproximativ 64% din femeile de varsta fertila sunt supraponderale, 35% sunt obeze, iar tendinta este similara si in Europa.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 1,4 miliarde de oameni in varsta de peste 20 de ani erau supraponderali in 2008, printre care mai mult de 200 de milioane de barbati si aproape 300 de milioane de femei erau obezi. La nivel mondial, obezitatea s-a dublat din 1980.