Inaltimea medie a barbatilor din Europa a crescut cu 11 cm intre anii 1870 si 1980, ajungand la 1,78 m, potrivit unui studiu publicat luni care arata o imbunatatire substantiala a sanatatii pe batranul continent intr-un secol, scrie Reuters.

"Cresterile in inaltime sunt un indicator cheie al progresului starii de sanatate medie a populatiei", a declarat Timothy Hatton, profesor de economie la Universitatea din Essex, Marea Britanie, care a condus studiul.

In timp ce in perioada acoperita de studiu include cele doua razboaie mondiale si criza economica din anii 1930, aceasta crestere este surprinzatoare si arata ca progresele medicale sunt cel mai important factor in cresterea inaltimii medii a populatiei.

Publicat de Oxford Economic Papers, studiul s-a concentrat pe barbati in varsta de aproximativ 21 ani care traiesc in cinci tari europene. Cercetatorii au folosit astfel de dimensiunile masurate in timpul serviciului militar. Studiul se refera numai la barbati pentru ca datele sunt mult mai dificil de obtinut pentru femei.

Cresterea nu este uniforma pe intregul continent. In Spania, barbatii au castigat in inaltime 12 cm in medie, ajungand la 175 cm, in timp ce, in aceeasi perioada, cresterea a fost de 10 cm de la 170 cm la 180 cm in Suedia.