Vita-de-vie, cereale, dar si peste trei sute de obiecte, unelte din piatra si vase, din care doua vase intregi, au fost descoperite de arheologii suceveni pe santierul arheologic din Baia, unde a fost gasita cea mai mare locuinta din prima faza a perioadei pre-Cucuteni, informeaza Mediafax. Locuinta gasita acum doua saptamani are 92 mp si dateaza din perioada 5200-5100 i Hr.

Coordonatorul santierului arheologic, Emil Ursu, a declarat ca, in ceea ce priveste vita-de-vie, se asteapta rezultatele de laborator care sa precizeze daca aceasta era salbatica sau domestica.

In ceea ce priveste celelalte plante, intre care cereale, acestea sunt analizate, la randul lor, in special pentru a se stabili daca se verifica teoria profesorului Martin Kenneth Jones de la Universitatea Cambridge, cercetator care a fost prezent si el pe santierul de la Baia, privind schimbul de cereale intre agricultorii din Europa si Asia.

Emil Ursu a mai declarat ca au fost descoperite in aceasta zona peste trei sute de piese, unelte din piatra si vase, din care doua intregi. El a precizat ca lucrarile in acest santier arheologic vor continua si in anii urmatori.

Directorul Muzeului Bucovinei a prezentat, in urma cu doua saptamani, in comuna Baia, un al doilea sit pre-Cucuteni gasit in urma continuarii cercetarilor incepute in zona anul trecut, fiind descoperita o locuinta foarte mare, de aproximativ 92 de metri patrati, fiind cea mare locuinta gasita vreodata in cultura pre-Cucuteni, datand din perioada 5200-5100 I.Hr., locuintele mari aparand o mie de ani mai tarziu, in perioada Cucuteni.

Locuinta descoperita de catre arheologii suceveni se pastreaza bine, iar in afara de ceramica si un numar de vase intregibile au fost gasite si foarte multe unelte, piese unicat, cum ar fi un pandantiv de piatra, unicat in arealul pre- cucutenian, dar si o vatra pastrata in integralitatea ei, pecum si foarte multe rasnite, ceea ce inseamna ca partea de prelucrare a granelor era importanta.

Pe santierul de la Baia a fost prezenta si o echipa de la Cambridge, din care face parte profesorul Martin Kenneth Jones, unul dintre principalii specialisti mondiali in arheologie biomoleculara a cerealelor, care studiaza modul in care se facea, in acea perioada, schimbul de cereale intre Europa si Asia, in special China.

Jones, care studiaza de zece ani perioada in care s-a facut initial schimbul de cereale intre agricultori din Europa si Asia, a inceput cercetarile in China, unde a descoperit cereale aduse din Europa.

"Prima etapa si cea mai importanta este cea legata de schimbul de cereale intre agricultori. E greu de explicat modul in care s-a facut acest schimb si trebuie sa folosim metode speciale de analiza. De aceea suntem aici si suntem alaturi sa folosim metode noi", a explicat Jones.

De mentionat este ca echipa de cercetatori de la Cambridge, din care face parte si un specialist chinez, isi asigura finantarea pentru cercetarile pe care le face in situl de la Baia.