Un grup de cercetatori chinezi a reusit sa foloseasca pentru prima oara o tehnica de insertie de gene umane la primate, in conditiile in care aceasta tehnica nu fusese folosita pana in prezent decat la rozatoare de laborator (sobolani si soareci) si la pestele-zebra, scrie Slate.fr, care citeaza un studiu publicat in revista specializata Cell.

Aceasta manipulare genetica efectuata de cercetatorii condusi de Yuyu Niu (Laboratory of Primate Biomedical Research, Kunming) se bazeaza pe structurile denumite Crispr si deschide noi perspective in utilizarea maimutelor umanizate genetic ca model de studiu pentru bolile umane.

Cercetatorii au practicat o grefa de gene in primul stadiu embrionar. La inceput, au creat in vitro embrioni de macac. Genele straine au fost apoi injectate la noua ore dupa aceasta fecundare artificiala. Acestia au fost integrati in patrimoniul genetic al embrionilor de macac care au fost dupa aceea plasati la mamele purtatoare. Sapte luni mai tarziu, macacii mutanti s-au nascut.

Tehnica permite, potrivit cercetatorilor chinezi, grefarea simultana a mai multor gene in patrimoniul ereditar al maimutelor, printre care genele Ppar-g (care dirijeaza sinteza unei proteine implicate in metabolismul zaharului si a grasimilor) si Rag1 (care joaca un rol esential in imunitate). Creatorii acestor animale apreciaza ca aceste noi posibilitati vor permite obtinerea in viitor a unor modele experimentale mai bune pentru analiza si tratarea bolilor umane de origine genetica.

O alta perspectiva este cea a trans-umanismului: aceste maimute vor deveni o platforma experimentala pentru imbunatatirea performantelor genetice a speciei umane. Intr-un interviu acordat MIT Technology Review, cercetatorul Weizhi Ji afirma insa ca va fi necesara o perioada lunga de timp inainte de a putea experimenta aceasta tehnica pe embrioni umani. Din motive de securitate, explica acesta.