Dupa Manuscrisele de la Marea Moarta, situl arheologic Kirbet Qumran din Israel a dus la o alta descoperire remarcabila. Lucrand cu materialul obtinut in timpul sapaturilor din 1950, arheologul Yonatan Adler a identificat alte noua fragmente de pergament, nedesfacute, transmite Times of Israel.

Documentele au fost gasite in trei cutiute cunoscute sub numele de "filacterii" si, sustin specialistii, desi putin probabil sa ofere prea multe informatii istorice, lingvistice sau religioase majore, ar putea veni cu elemente importante cu privire la practicile religioase ale Celui de al doilea Templu al iudaismului.

Autoritatea israeliana pentru antichitati a primit sarcina de a deschide si prezerva noile descoperiri - un proces extrem de sensibil si de durata, facut nu fara cercetari prealabile.

Descoperirea a fost anuntata in cadrul Conferintei Internationale TerraSancta pe tema "Qumran si Regiunea Marii Moarte", organizata in orasul elvetian Lugano, la care au luat parte 65 de experti internationali de top specializati in sapaturile arheologice de la Qumran, transmite ANSAmed, sectiunea mediteraneeana a agentiei italiene de stiri ANSA.

Situl de la Qumran a devenit centrul de interes al comunitatii internationale la mijlocul secolului al XX-lea, dupa descoperirea a circa 900 de documente cunoscute ca Manuscrisele de la Marea Moarta, ce dateaza din 150 i.Hr. - 70 d.Hr.

Filacteriile au fost gasite in grotele 4 si 5, excavate in 1952 de arheologul Roland de Vaux.

Filacteriile, cunoscute in iudaism sub numele de "tefilin", sunt perechi de mici cutiute din piele neagra care contin pasaje biblice din cartile Exodul si Deuteronomul. In timpul rugaciunii de dimineata, cutiutele sunt leaga, prin fasii de piele, una pe fruntea si una pe brat. In cutiuta de pe frunte se gasesc 4 texte, puse in compartimente individuale, iar in cea de pe brat, un singur text.