Urmele de pasi umani descoperite in pestera Ciur-Izbuc din Muntii Padurea Craiului (jud. Bihor) reprezinta cele mai vechi urme plantare descoperite in Europa si posibil in intreaga lume, au concluzionat cercetatorii, potrivit Science News.

Circa 400 de urme plantare ale omului preistoric au fost descoperite in pestera in 1965. Initial, cercetatorii le-au atribuit unui barbat, unei femei si unui copil care ar fi trait in urma cu 10.000 - 15.000 de ani.

Insa datarea cu carbon realizata recent asupra a doua oase de ursi de pestera, gasite la mica distanta sub urmele de pasi, indica faptul ca Homo Sapiens a lasat aceste amprente in urma cu circa 36.500 de ani, sustine antropologul David Webb de la Kutztown University din Pennsylvania si colegii sai.

Analizele celor 51 de urme care s-au pastrat intacte - restul fiind distruse de turisti si exploratori - indica faptul ca au fost facute de sase sau sapte persoane, inclusiv un copil, care au intrat in pestera dupa ce podeaua acesteia fusese acoperita cu noroi nisipos in urma unei inundatii, se arata intr-un studiu publicat in data de 7 iulie in American Journal of Physical Anthropology.

Alte urme plantare ale Homo Sapiens, descoperite in Europa, au fost datate ca fiind vechi de cel mult 33.000 ani.

In cadrul unei conferinte organizate in 2011, cercetatorii au aratat ca urmele plantare descoperite in situl Engare Sero din Tanzania ar avea o vechime de 120.000 de ani, insa datele analizelor nu au fost inca publicate astfel incat nu se poate, in acest punct, stabili corectitudinea daatrii sau autenticitatea urmelor.