Muzeul Egiptean din Cairo a recunoscut sambata ca unul dintre cele mai de pret artefacte pe care le detine, masca funerara din aur a faraonului Tutankhamon, a fost reparat cu un adeziv nepotrivit dupa ce a fost deteriorata, insa sustine ca poate fi restaurat, relateaza Reuters.

Barba mastii funerare din aur a lui Tutankhamon s-a desprins in luna august a anului trecut, iar reprezentantii muzeului nu au facut public acest lucru pana cand nu au apariut online mai multe fotografii ale artefactului in care pot fi observate urmele de adeziv folosit pentru a atasa barba de masca. Imaginile au starnit intrebari privind capacitatea autoritatilor egiptene de a se ingriji de comorile lor arheologice.

Barba mastii s-a desprins in momentul in care angajatii muzeului schimbau becurile cutiei in care era expus obiectul, a explicat Ministerului Antichitatilor din Egipt.

Christian Eckmann, un specialist german care a fost adus la sediul muzeului pentru a evalua pagubele, le-a spus sambata reporterilor ca gravitatea distrugerii a fost exagerata.

"Utilizarea adezivului pe baza de rasina epoxidica nu este cea mai buna solutie, dar este o solutie", a spus acesta, in timpul unei conferinte la care a participat si ministrul Antichitatilor.

"Insa, din nefericire, aceasta masura a fost luata necorespunzator, astfel incat acum se pot observa urmele de adeziv in zona barbii", a adaugat specialistul.

In momentul in care masca funerara a fost excavata, barba era desprinsa de aceasta, a spus Eckmann, adaugand ca artefactul a fost la Muzeul Egiptean din Cairo, in 1924, fara a avea barba atasata. Abia in 1941 barba a fost lipita de masca, cu ajutorul unui adeziv care s-a deteriorat pe parcursul celor peste 70 de ani, astfel incat incidentul din luna august a anului trecut era de asteptat sa se intample, a explicat egiptologul.

Washingtonpost.com a relatat zilele trecute ca masca funerara a faronului Tutankhamon, veche de peste 3.000 de ani si considerata "cel mai faimos artefact din lume", a fost iremediabil deteriorata. Deocamdata nu este foarte clar cum anume s-a intamplat acest lucru insa se pare ca barba mastii a fost cumva desprinsa in decursul anului trecut iar de atunci lucrurile s-au agravat.

Consultati de Associated Press, trei experti in restaurare-conservare de la muzeul din Cairo, unde era expus artefactul, au oferit versiuni diferite asupra evenimentelor, astfel incat e neclar daca barba s-a desprins accidental in timp ce cutia mastii era curatata sau a fost indepartata pentru ca nu statea fixata bine.

In conditiile in care barba era deja desprinsa, cineva a avut ideea proasta de a o lipi cu adeziv. Potrivit AP, masca lui Tutankhamon este una dintre atractiile principale ale muzeului, astfel incat voiau sa o expuna din nou cat mai repede. Au folosit, in graba, un adeziv epoxidic, nepotrivit pentru astfel de obiecte, iar in incercarea de a repara masca funerara, personalul muzeului nu a reusit decat sa o strice si mai tare.

"Din nefericire, s-a folosit un material cu proprietati ireversibile - rasina epoxidica se lipeste foarte puternic si se foloseste pentru piesele din metal si piatra - cred ca nu era potrivita pentru un obiect iesit din comun precum masca din aur a lui Tutankhamon", a declarat unul dintre restauratori, sub protectia anonimatului, pentru AP.

"Masca ar fi trebuit dusa la laboratorul de restaurare, insa se grabeau sa o expuna din nou si au folosit aceasta substanta cu uscare rapida si ireversibila", a mai spus acesta.

Un alt specialist al muzeului, care a vazut scena, a spus ca atunci cand un coleg de-al sau si-a dat seama ce s-a intamplat, a luat o spatula si a incercat sa elimine adezivul, dar a lasat pe masca zgarieturi permanente. Potrivit AP, primul restaurator, care inspecteaza artefactele in mod regulat, a confirmat prezenta zgarieturilor si a spus ca este clar ca au fost facute cu o unealta folosita pentru a rade adezivul de pe suprafata mastii.

In prezent, exista un spatiu intre barba si fata. "Acum, se poate vedea un strat de adeziv galben trasparent", a explicat unul dintre specialisti.