Un chirurg italian spune ca transplanturile complete de corp ar putea fi posibile in doar doi ani de zile, transmite The Guardian. Sergio Canavero, un chirurg din Torino, Italia, a elaborat planuri care sa permita transplantul unui cap pe corpul unui donator si sustine ca procedurile necesare pentru realizarea acestei operatii vor fi disponibile in curand.

Canavero spera sa reuneasca o echipa pentru a explora o interventie chirurgicala radicala intr-un proiect care va fi lansat la o intalnire a chirurgilor neurologi din Maryland in luna iunie a acestui an.

Italianul a sustinut timp de ani de zile ca stiinta medicala a avansat pana la punctul in care un transplant de corp a devenit plauzibil, dar propunerea acestuia a provocat scepticismul altor chirurgi.

Canavero a publicat recent un plan extins referitor la modalitatea in care ar puteea fi efectuata interventia chirurgicala. Acesta a declarat pentru New Scientist ca vrea sa utilizeze transplantul de corp pentru a prelungi viata persoanelor afectate de boli terminale.

"Daca societatea nu vrea asta, nu o voi face. Dar daca oamenii nu o vor, in Statele Unite sau in Europa, asta nu inseamna ca nu este dorita in alte parti. Incerc sa fac asta cum trebuie, dar inainte de a merge pe luna, trebuie sa te asiguri ca oamenii te vor urma", a declarat Canavero.

Lasand la o parte aspectele tehnice implicate in eliminarea capului unei persoane vii, atasarea acestuia la un cadavru, revitalizarea persoanei reconstruite si antrenarea creierului in asa fel incat sa poate folosi mii de nervi necunoscuti, proiectul chirurgului italian aduce in discutie si probleme de etica, noteaza The Guardian.

Istoria transplanturilor este plina de cazuri in care oamenii si-au urat noile anexe si acestea au fost indepartate. Povara psihologica a unei persoane care se trezeste din anestezie cu un nou corp este cu siguranta un teritoriu necunoscut. In plus, comisiile de etica nu ar aproba experimente pe primate pentru testarea procedurii.

Cu toate acestea, Canvero vrea sa provoace o dezbatere in jurul subiectului: "Ar trebui ca aceasta operatie sa fie realizata? Evident, vor exista multe persoane care nu vor fi de acord".

Ideea transplantului de corp a mai fost explorata. In 1970, Robert White a condus o echipa de la Case Western Reserve University din Cleveland, SUA, care a incercat sa mute capul unei maimute pe corpul alteia. Dar, dupa operatie, maimuta nu si-a putut misca corpul.

In ciuda entuziasmului lui Canvero, multi chirurgi si neurologi cred ca obstacolele tehnice majore imping posibilitatea unei astfel de operatii in viitorul indepartat.

Cea mai mare problema este ca nimeni nu stie cum sa reconecteze nervii maduvei spinarii si sa ii faca sa functioneze din nou. Daca acest lucru ar fi posibil, persoanele paralizate din cauza leziunilor la coloana vertebrala ar putea fi operate si ar putea merge din nou.