O noua gena care face ca bacteriile sa fie deosebit de rezistente la cea mai putenica clasa de antibiotice a fost descoperita in oameni si porci din China - inclusiv in mostre de bacterii cu potential epidemiologic - au anuntat miercuri cercetatori citati de Reuters.

ADNFoto: Genome.gov

Descoperirea a fost descrisa drept "alarmanta" de care oamenii de stinta, care au cerut restrictii urgente asupra utilizarii de polimixine - o clasa de antibiotice care include medicamentul colistina, folosit la scara larga asupra fondului zootehnic.

"Toate utilizarile de polimixine trebuie minimizate cat se poate de repede si orice utilizare care nu este necesara trebuie oprita", a declarat Laura Piddock, profesor de microbiologie la Universitatea Birgmingham din Marea Britanie, comentand rezultatele studiului.

Cercetatorii condusi de Hua Liu de la Universitatea Agricola din China de Sud si-au publicat lucrarea in jurnalul de specialitate Lancet Infectious Diseases. Acestia au descoperit gena, numita mcr-1, pe plasmide - molecule mobile de ADN care pot fi copiate cu usurinta si trasferate intre bacterii diferite.

Aceasta decoperire sugereaza ca exista "un potential alarmant" ca gena sa se raspandeasca si sa se diversifice intre populatiile bacteriene, arata cercetatorii.

Echipa a gasit deja dovezi ca gena a fost transferata inte bacterii comune precum E.coli, care cauzeaza infectii de tract urinar, multe alte tipuri de infectii dar si pneumonia Klesbsiella.

Aceste informatii sugereaza ca "progresia de la rezistenta la medicamente extensive la rezistenta la toate medicamentele este inevitabile", arata cercetatorii.

"(Si - n.red.) desi este momentan izolata la China, este probabil ca mcr -1 sa imite alte gene ale rezistentei (...) si sa se raspandeasca in intreaga lume", spun specialistii.

Precedentul indian

Descoperirea raspandirii genei mcr-1 aminteste de o descoperire din 2010 privind o alta astfel de gena a rezistentei bactieriene, care a fost identificata in India si care s-a raspandit cu repeziciune in intreaga lume.

Piddock si alti specialisti au aratat ca in acum este esentiala monitorizarea rezistentei mcr-1, pentru a preveni raspandirea bacteriilor rezistente la polimixine.

China este unul dintre cei mai mari producatori si utilizatori de colistina pentru agricultura si zootehnie.

Cererea globala de antibiotice in agricultura este de asteptat sa ajunga la circa 12.000 de tone pe an la finalul lui 2015, si la 16.500 tone in 2021, potrivit unui raport realizat anul acesta de QYResearch Medical Research Centre.

In Europa, 80% din vanzarile de polimixine - in special colistina - se fac in Spania, Germania si Italia, potrivit unui raport de Monitorizare a Consumului Antimicrobian Veterinar al Agentiei europene de Medicina.

In ceea ce priveste studiul din China, crcetatorii au colectat, intre 2011 si 2014, mostre de bacterii de la porci sacrificati in abatoarele din 4 provinci chineze, de la carne de porc si de pui vandute in 30 de piete descoperite si de la 27 de supermarketuri din Guangzhou. De asemenea, acestia au analizat bacterii de la pacienti cu infectii din doua spitale din localitatile Guangzhou si Zhejiang.

Acestia au descoperit o prevalenta ridicata a genei mcr-1 in mostre de E.coli luate de la animale si din carne cruda. In mod ingrijorator, proportia de mostre pozitive creste de la un an la altul, arata oamenii de stiinta, adaugand ca gena mcr-1 a fost gasita in 16 mostre de E.coli si K.pneumoniae de la 1.322 pacienti spitalizati.

David Paterson si Patrick Harris de la Universitatea din Queensland Australia, arata intr-un comentariu publicat in aceeasi revista ca legaturile dintre utilizarea colistinei in circuitul agricol, rezistenta la colistina la animale sacrificate, colistina din alimente, si rezistenta la colistina la oameni sunt acum complete.

"Unul dintre putinele solutii pentru decuplarea acestor conexiuni este limitarea sau incetarea utilizarii colistinei in agricultura", arata specialistii. "Imposibilitatea de a face acest lucru va crea o problema de sanatate publica de dimensiuni majore."