O experienta care isi propune sa vada daca este posibila readucerea la viata a unui creier mort a primit aprobarea autoritatii de supraveghere in domeniul sanatatii din Statele Unite, anunta The Telegraph.

O companie americana a primit avizul etic care permite selectarea a 20 de pacientei declarati morti din punct de vedere clinic pentru a testa daca este posibil ca parti ale sistemului nervos central sa poata fi readuse la viata.

Oamenii de stiinta vor incerca acest lucru printr-o serie de experimente, care includ injectarea de celule stem in creier si a unui cocktail de peptide, precum si a unor tehnici de stimulare nevoasa care au dat rezultate in cazul unor pacienti aflati in coma.

Pentru a putea fi inclusi in acest test, subiectii trebuie sa fie declarati morti si sa fie mentinuti in viata doar prin intermediul aparatelor. Acestia vor fi monitorizati timp de cateva luni pentru a se vedea daca apar semne de regenerare.

Dr Ira Pastor, CEO al Bioquark Inc., a declarat: "Este vorba de prima incercare de acest tip si un alt pas inainte in eventuala inversare a procesului de moarte".