In incercarea continua de a trata eficient infectia cu virusul HIV, boala care omoara milioane de oameni annual, cercetatorii au facut o descoperire imensa, scrieIFL Science.

virusul HIVFoto: Wikipedia

Intr-un nou studiu, cercetatorii au raportat faptul ca au dezvoltat un nou tip de anticorp, care ar putea trata, ba chiar preveni, infectia cu virusul HIV.

Unul din principalele motive pentru care HIV este atat de inselator, asemanator cu virusul racelii obisnuite, este ca se schimba foarte rapid. Din cauza ratei de mutatii crescute, sistemul imunitar se chinuie sa il recunoasca. Acest lucru ingreuneaza procesul de dezvoltare a unui medicament care sa combata virusul. In corp, virusul HIV poate crea multiple tulpini.

Noul anticorp creat de catre cercetatori a reusit sa lupte aproape impotriva tuturor tulpinilor. Anticorpul loveste virusul in trei puncte slabe diferite, reducand sansa ca acesta sa dezvolte rezistenta.

Noii anticorpi vor fi supusi testelor pe oameni anul viitor. Cercetatorii promit ca acestia vor functiona nu doar pe cei care sunt deja infectati, dar si pe cei care doresc sa se protejeze, avand rolul de vaccin.

„Acesti anticorpi sunt mult mai capabili decat orice anticorp natural care a fost descoperit”, a declarat coordonatorul studiului, Dr. Gary Nabel. „Avem o acoperire de 99% a tulpinilor, utilizand concentratii foarte mici de anticorpi”, a mai adaugat acesta.

Cercetatorii au testat anticorpii pe un grup de 24 de maimute. In mod surprinzator, niciuna dintre ele nu s-a infectat cu virusul, desi tuturor li s-au administrat injectii cu HIV.