Chiar daca numarul de cazuri de imbolnavire cu gripa porcina vor scadea in emisfera nordica, o data cu incalzirea vremii, specialistii cred ca virusul ar putea sa revina in sezonul toamna-iarna. Atat Ioan Stelian Bocsan, seful catedrei de epidemiologie de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca si directorul Institutului de Sanatate Publica Cluj, cat si Victor Olsavszky, reprezentant OMS in Romania, au declarat in emisiunea "Discutia de luni", realizata de HotNews.ro si RFI Romania si moderata de Dan Tapalaga, ca Romania este pregatita sa reactioneze in cazul in care astfel de cazuri vor fi confirmate si la noi in tara.

Emisiunea "Discutia de luni" este difuzata in fiecare luni, de la ora 19.00, pe frecventele RFI Romania si pe HotNews.ro.

Ascultati emisiunea

Descarca emisiunea in format MP3

Fragmente din declaratiile din emisiune

Victor Olsavszky, reprezentant OMS in Romania

  • O epidemie poate sa inceapa sever si sa se termine bland sau poate sa inceapa bland si sa se termine sever sau poate sa incepa abland si sa se termine bland.
  • Datele pe care le avem acum spun doar ca creste numarul de cazuri, de la o zi la alta, in fiecare din aceste regiuni. Nu cresc cu o rapiditate deosebita, dar cresc.
  • Daca dispare o data cu intrarea in sezonul de vara, ar putea sa reapara in toamna, cand intram oricum in sezonul de gripa sezoniera. Si atunci ar putea sa izbucneasca cu o severitate mai mare sau cu o putere de patrundere mai mare.
  • Pe 5 mai se intruneste din nou Comitetul Stiintific al OMS, vor analiza din nou datele si vor decide daca gardul de alerta va fi mentinut la 5 sau va fi modificat.
  • Din punct de vedere al OMS, toate tarile sunt mai pregatite decat in alte dati.
  • Romania este destul de bine pregatita din acest punct de vedere.
  • Romania mai are un avantaj mare: are propria capacitate de productie a unul vaccin.

Inregistrarea emisiunii a fost precedata de o intalnire online intre Ioan Stelian Bocsan si cititorii HotNews.ro, pe care o puteti urmari mai jos.