Armata americana incearca sa-si limiteze dependenta de GPS si lucreaza la o noua generatie de pozitionare, a afirmat miercuri directorul agentiei de cercetare a Pentagonului (DARPA), citata de AFP.

DARPA, Agentia pentru proiecte de cercetare avansata in aparare, se afla la originea internetului dar si a GPS-ului, a reamintit Arati Prabhakar, in cadrul unei conferinte de presa.

"In anii 1980, a avea GPS presupunea o enorma cutie in masina ta. Acum, el este integrat nu doar in ansamblul materialelor noastre, dar si in multe dintre armele noastre", precum si in numeroase aplicatii civile, a explicat ea.

Dar, "cateodata o tehnologie este atat de utila incat depedenta de ea devine o vulnerabilitate si, astazi, cred ca sunt in aceasta situatie cu GPS", a adaugat ea.

Una dintre temeri: semnalul GPS poate fi bruiat de un adversar, asa cum s-a intamplat recent in Coreea de Sud.

Astfel, cercetatorii de la DARPA si Universitatea din Michigan au creat un nou sistem care functioneaza fara satelit pentru a determina pozitia, ora si directia. Ansamblul acestui dispozitiv are dimensiunea unui cip de 8 milimetri cubi.

Acest cip contine trei giroscoape, trei accelerometre si un ceas atomic care, impreuna, functioneaza ca un sistem de navigare autonom.

DARPA doreste sa utilizeze aceasta tehnologie pentru a inlocui GPS-ul in anumite contexte, in special la munitiile de calibru mic sau pentru supravegherea persoanelor.

Un alt demers consta in utilizarea semnalelor existente, precum cele emise de antenele de difuziune, radiouri, turnuri de telefonie si chiar fulgerele pentru a inlocui temporar GPS-ul.

"Nu este vorba de o noua solutie monolitica, ci de o serie de tehnologii, pentru a urmari si fixa timpul si pozitia plecand de la surse externe", a subliniat Arati Prabhakar.