X-47B, un prototip al unei drone invizibile cu o raza de actiune de aproape 4.000 de kilometri, a decolat marti cu succes de pe un portavion, o premiera mondiala susceptibila sa revolutioneze aviata, a anuntat Marina americana, citata de AFP.

Drona X-47BFoto: Captura YouTube

"A fost catapultata cu succes la ora 11,18" (15,18 GMT) de pe portavionul USS HW BUSH", a declarat locotenentul Katie Cerezo.

Dupa ce a efectuat cu succes cateva manevre in largul coastelor Virginiei (est), drona s-a indreptat spre baza aeronavala din Patuxent River, in Maryland, unde a aterizat 65 de minute mai tarziu.

la 103 ani de la debutul aviatiei navale si prima decolare a unui avion de pe crucisatorul american USS Birmingham, un aparat pilotat de la distanta a decolat de pe o nava, in premiera, o "turnura" in istoria aeronauticii navale, potrivit sefului sau, viceamiralul David Buss.

"Astazi, am vazut un mic dar important pixel al viitorului Marinei noastre, in conditiile in care incepem sa integram dronele in ceea ce este, fara indoiala, mediul cel mai complex care exista astazi: puntea de zbor a unui portavion cu propulsie nucleara", a spus acesta, intr-un comunicat.

X-47B, care este dotata cu motor cu reactie, a fost conceputa in 2007 de firma americana Northrop Grumman, care construieste si drona de observatie Global Hawk.

Aparatul are o anvergura de 19 metri si o lungime de 12. Deocamdata, decolarea este doar o demonstratie si va fi nevoie de mai multi ani inainte de intrarea sa in serviciul militar.