Aproape 50 de milioane de retete electronice prescrise intr-un singur an; zilnic, peste 16.000 de utilizatori externi; practic toti profesionistii domeniului medical conectati la sistemul online pus la dispozitie de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si o baza de date de 4,5 Terabytes - acestea sunt performantele in primul an ale sistemului IT dezvoltat pentru CNAS de informaticienii de la HP si SIVECO.

Dragos DobranFoto: SIVECO

La Gala European IT & Software Excellence Awards de la Londra, proiectul romanesc SIPE (cunoscut sub numele de Reteta electronica) a obtinut titlul castigator la categoria Enterprise Solution of the Year.

Juriul competitiei a apreciat sistemul dezvoltat de romani pentru sistemul de control al retetelor compensate si gratuite, pentru facilitarea procesului de prescriere si pentru reducerea erorilor.

Prin eliminarea retetelor scrise de mana, Sistemul Informatic de Prescriptie Electronica contribuie semnificativ la reducerea riscului de aparitie a erorilor si la reducerea timpului de asteptare in farmacii.

De la 1 ianuarie 2013, retetele se elibereaza folosind exclusiv sistemul informatic, pana in prezent fiind eliberate peste 50 de milioane de retete electronice.

Ne onoreaza acest premiu, deoarece concurenta a fost extrem de puternica, cu proiecte de mare impact. În acest an au participat 80 de companii din 16 tari. Sistemul IT de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate este unul dintre cele mai grele. Au fost facute eforturi uriase, dar acum incepem sa vedem rezultatele extraordinare ale acestor eforturi”, apreciaza Dragos Dobran, Director Departament eHealth din cadrul SIVECO Romania.

Prescriptia Electronica reprezinta o componenta esentiala a Platformei Informatice a carei dezvoltare continua cu implementarea Cardului national si lansarea Dosarului Electronic al Pacientului.

SIPE este un proiect finantat prin Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice", co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Investitii pentru viitorul dumneavoastra".

European IT & Software Excellence Awards, una dintre cele mai cunoscute competitii europene, selecteaza si recompenseaza in fiecare an producatorii si distribuitorii de software cu performante de exceptie in dezvoltarea si livrarea de produse informatice.