​Companiile care produc roboti ar trebui sa faca mai mult pentru a informa publicul ca automatizarea nu va aduce somaj, in prezent subiectul fiind dominat de incertitudini si ingrijorare, spune vicepresedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes. Comisia a lansat, alaturi de 180 de companii din robotica, un program de automatizare ce ar trebui sa creeze 240.000 de locuri de munca dupa investitii de 2,8 miliarde euro, din care un sfert de la CE si restul din sectorul privat.

Roboti industrialiFoto: Hotnews

Piata mondiala a roboticii e estimata la 22 miliarde euro anul acesta si se estimeaza ca va ajunge la 60 miliarde euro in 2020. Totusi, desi exista multi europeni care sunt specialisti de talie mondiala in domeniu, o buna parte dintre ei au plecat sa lucreze in SUA pentru companii de acolo.

S-au facut in ultimii ani apeluri ca invatamantul superior din Europa sa se concentreze mai mult pe competentele de dezvoltarea a unor start-up-uri si nu pe numarul cat mai mare de lucrari stiintifice publicate, fiindca Europa a ramas in urma la industria roboticii.

Robotii sunt deja folositi pe scara larga in fabricile modernizate, dar se estimeaza ca vor putea fi utili in domenii unde nu sunt prezenti, de la sanatate pana la masinile capabile sa se conduca singure.

"Europa trebuie sa fie un producator de roboti, nu doar un consumator. Robotii fac mult mai mult decat sa inlocuiasca oamenii, adesea fac lucruri pe care oamenii nu le pot face sau nu le-ar face, iar acest lucru poate imbunatati totul, de la calitatea vietii, pana la siguranta", a spus vicepresedintele CE, Neelie Kroes la anuntarea unui important proiect de finantare.

In prezent, in multe fabrici robotii duc la indeplinire sarcini repetitive sau fac operatiuni care ar fi grele pentru oameni, cum ar fi transportul si manevrarea unor piese cu greutate mare. Insa automatizarea devine tot mai inteligenta si tot mai multi se tem ca robotizarea va aduce somaj "in masa"

Tocmai pentru ca exista aceasta perceptie, companiile trebuie sa explice publicului ca automatizarea nu inseamna somaj

Un studiu al CE din 2012 arata ca 70% dintre cei intrebati erau de acord cu afirmatia ca robotii vor lasa oamenii fara loc de munca, iar la perceptie trebuie lucrat "Avem nevoie de noi argumente care sa confrunte aceste probleme, sa elimine incertitudinea si neincrederea legata de roboti", a spus Neelie Kroes, dupa o intalnire cu sefii companiilor din robotica la targul Automatica din Munchen.

"Haideti sa intelegem ingrijorarile si putem apoi sa comunicam beneficiile robotizarii. Daca nu facem asta, va asigur ca vietile dumneavoastra vor fi mai neplacute si cresterea economica in general va avea de suferit", a spus Kroes, citata de Financial Times.

Pesimistii spun ca automatizarea va aduce un val de concedieri, insa reprezentantii CE spun, ca din contra, pot fi create locuri de munca, iar competitivitatea va creste. In plus, automatizarea ar putea determina companiile europene sa-si mentina fabricile pe continent, in loc sa deschida uzine in locuri low-cost.

Comisia Europeana, impreuna cu 180 de companii de robotica, au lansat programul SPARC, cel mai mare program de robotica civila si de inovatie in Europa. CE va contribui cu 700 milioane euro, companiile vor aduce 2,1 miliarde euro.

Se estimeaxa ca pot fi create 240.000 de noi locuri de munca si ca robotii pot fi folositi dincolo de uzine, in domeniul sanatatii, in operatiuni de salvare dupa dezastre si in agricultura.