Odata ce internetul devinde invadat de poze, Facebook lanseaza un sistem care "citeste" pozele si le spune celor cu deficiente de vedere ceea ce apare in ele, BBC.

Logo FacebookFoto: Facebook.com

Internetul se schimba. Dintr-un mediu bazat in medie pe texte scrise, imaginile incep sa detina controlul. Se estimeaza ca un numar de 1.8 miliarde de imagini sunt incrcate zilnic pe conturile de socializare ca Twitter, Facebook sau Instagram.

Vesti bune pentru fotografi, dar nu si pentru cei nevazatori sau cu un deficiente de vedere, care nu au de multe ori cum sa spuna ce se afla intr-o imagine- in ciuda tehnologiei moderne.

Un nou serviciu lansat de Facebook, marti, incearca sa remedieze acest lucru.

Oamenii orbi folosesc programe sofisticate de navigare, numite "computere cititoare de ecrane". Ei transpun continutul texului in limbajul braille, dar problema este ca ei pot sa citeasca doar textele, nu si pozele.

Cu ajutorul inteligentei artificiale, serverele Facebook pot decoda si descrie imaginile incarcate pe reteaua de socializare, convertindu-le intr-o forma in care pot fi citite de "cititoarele de ecrane".

Reprezentantii Facebook anunta ca software-ul poate recunoaste aproximativ 80 de obiecte si activitati familiare. Aceasta adauga descrierile ca text alternativ, sau alt text, pe fiecare fotografie . Cu cat mai multe imagini se scaneaza, cu atat mai sofisticat va deveni programul.

Unele dintre obiectele pe care le poate recunoaste programul sun:

  • Transporturi - masina, barca, avion, bicicleta, tren, motocicleta, autobuz
  • Mediu - aer liber,munte, copac, zapada, cer, ocean, apa, plaja, val, soare, iarba
  • Sport - tenis, inot, stadion, baschet, baseball, golf
  • Produse alimentare - inghetata, sushi, pizza, desert, cafea
  • Aspect - copil, ochelari de vedere, barba  zambet, bijuterii, pantofi - si selfie

Omul din spatele dezvoltarii este Matt King, un inginer pe Facebook care si-a pierdut vederea, ca urmare a pigmentarii retinei- afectiune care distruge celulele sensibile la lumina din retinei.

"Pe Facebook ceea ce se intampla este extrem de vizual. Ca orb te simti in afara conversatiilor, ca si cum ai fi lasat pe dinafara", spune King.

El spune ca "site-ul va avea o echipa care trebuie sa se gandeasca cum sa adune toate aceste comunitati la bord si sa le conecteze intre ele. Aceasta este sansa noastra sa fim egali si sa abilitam cu adevarat lumea ".

Cititi tot articolul pe BBC.com.