Reactorul german de fuziune nucleara W7-X functioneaza si promite energie infinita
Succesul inregistrat de ultimele teste ale reactorului le confera oamenilor de stiinta unda verde pentru a continua cercetarile pentru a obtine ceea ce este considerat de multi drept "Sfantul Graal" al energiei - tehnologia de a obtine energie din fuziunea atomilor de hidrogen, la fel ca in cazul Soarelui si celorlalte stele.
De mai multe decenii oameni de stiinta din diferite parti ale lumii urmaresc cu incapatanare acest obiectiv ambitios: constructia unui reactor de fuziune nucleara care sa genereze energie in acelasi mod in care o fac stelele. Incorporata in centrale energetice, aceasta tehnologie de tip "stea in borcan" are capacitatea de a ne asigura, pentru totdeauna, energie infinita obtinuta fara niciun fel de poluare. Iar conform informatiilor care vin din Germania, oamenii de stiinta sunt cu un pas mai aproape de acest obiectiv.
Spre deosebire de un reactor nuclear traditional, de fisiune, care sparge nucleele atomice ale elementelor grele pentru a obtine energie, un reactor de fuziune functioneaza prin fuziunea nucleelor atomice ale elementelor usoare si transformarea lor in elemente mai grele. In cazul stelelor, in prima faza, doi atomi de hidrogen fuzioneaza pentru a produce un atom de heliu, un proces care elibereaza uriase cantitati de energie si nu produce niciun fel de poluare radioactiva ca in cazul fisiunii nucleare.
Mai mult decat atat, combustibilul folosit pentru reactiile de fuziune nucleara este hidrogenul, cel mai abundent element chimic din Univers si care poate fi extras foarte usor din apa.
Insa, pentru a se produce reactia de fuziune, este nevoie de niste temperaturi comparabile cu cele din interiorul Soarelui, care sa incalzeasca hidrogenul pana ajunge in stadiul de plasma. Aceasta plasma este atat de fierbinte incat ar topi pe loc orice material folosit pentru a o contine. Aici intervine modul in care a fost conceput acest "stellator". Dispozitivul W7-X izoleaza fluxul de plasma in niste puternice campuri magnetice generate de uriase bobine superconductoare ce sunt racite pana aproape de zero absolut (-273,15 Celsius). Plasma - aflata la temperaturi de peste 80 de milioane (!) de grade Celsius - nu intra astfel niciodata in contact cu peretii incintei in care se afla.
Dispozitivul W7-X este cel mai mare si mai sofisticat "stellerator" din lume si functioneaza in cadrul Institutului Max Planck pentru Fizica Plasmei din Germania. Realizarea acestui ambitios proiect reprezinta insa incununarea unui efort international. Cele mai recente teste au fost derulate cu participarea unor oameni de stiinta de la Laboratorul de Fizica a Plasmei din Princeton, SUA (Princeton Plasma Physics Laboratory - PPPL).
David Gates, din cadrul PPPL, coordoneaza proiectul W7-X. Intr-un mesaj email, el a confirmat ca ultimele teste derulate s-au incheiat cu succes. Aceste teste au vizat verificarea modului in care functioneaza incinta magnetica pentru plasma a reactorului W7-X.
Acest succes "pune bazele pentru operatiunile de inalta performanta cu plasma pe care le vom realiza in viitor", a subliniat Gates.
In ceea ce priveste obiectivul pe termen lung, Gates a subliniat ca reactoarele de fuziune nucleara, daca vor fi construite cum trebuie, vor asigura pentru intreaga planeta energie infinita, sigura si curata. "Sursa de combustibil este reprezentata de apa marina, suficienta pentru a ne ajunge pentru zeci de mii de ani. Produsul rezidual este heliu, un gaz inert. Un singur reactor viabil de fuziune nucleara are potentialul de a asigura energie suficienta, sigura si benigna din punct de vedere al impactului asupra mediului pentru toate natiunile".
Pana la urma, intr-o lume divizata de rivalitati istorice intre tari, interese si conflicte, acest lucru ar putea sa fie o problema. "Fuziunea este o problema ce nu poate fi solutionata decat prin colaborarea intre natiuni si de care va beneficia intreaga planeta", a adaugat el.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
Trebuie ca stabilitatea plasmei sa fie menținuta luni, ani în continuu și cantitatea de energie electrica generata de aceasta sa fie mai mare decât cea consumata pentru menținerea stării ei de confinare și încălzirea sa.
Pentru reactoare ca W7-X se cheltuiesc sume mari și fără rapoarte pozitive finanțările încetează. In concluzie, trebuie mereu privite cu neîncredere orice anunțuri promițătoare care, cum este cazul de fata, nu spun explicit ca dispozitivul produce mai mult decât consuma iar eficienta sa are valori acceptabile.
Citat:
"David Gates, din cadrul PPPL, coordoneaza proiectul W7-X. Intr-un mesaj email, el a confirmat ca ultimele teste derulate s-au incheiat cu succes. Aceste teste au vizat verificarea modului in care functioneaza incinta magnetica pentru plasma a reactorului W7-X."
---
Vezi si:
https://www.yahoo.com/tech/ridiculous-plan-produce-unlimited-clean-energy-actually-seems-232520291.html
2) Pe noi românii nu ne afectează în nici un fel. Indiferent cât de ieftină ar fi energia tot se găsește o gașcă Șova/Ponta care să urce prețul la limita suportabilului.
Alo tovarasu Ponta ,de ce ai facut pierduti cei 550 mil usd de la KazMunai Petromidia si de ce ai scumpit benzina cu 7% ?!
Deci este clar, acest reactor alimentează nelimitat atâta timp cât refugiații sunt willkommen în Germania.
Ce distanta intre acesti savanti si jumatate din locuitorii pamintului care se chinuie sa supravietuiasca undeva intre epoca fierului si sclavagism, O asemenea inventie poate sa ne aduca pe toti la acelasi nivel - daca respectivi vor putea suporta socul cultural.
- Detectarea undelor gravitationale,
- teoria lui Erik Verlinde despre gravitatia emergenta,
- si cel mai recent, confirmarea de catre NASA a fortei de tractiune fara reactiune a EM drive
Parea ca anul s-a sfarsit. Dar nu. A picat stirea asta extraordinara despre fuziunea nucleara. Mi-am notat anul 2016, sa-l tin minte toata viata. Nu cred sa mai existe ceva asemanator in istoria civilizatiei.
EM Drive e din nou ceva neconfirmat, sau - mai bine zis - insuficient confirmat. Chiar și ultima lucrare, cea publicată de NASA, lasă loc pentru erori care să explice propulsia detectată. Să nu uităm că încalcă totuşi o lege a fizicii.
Iar acum, cu W7-X nu avem decât confirmarea că după 10 ani de construcție a rectorului acesta funcționează la parametrii calculați și, deci, ipoteza ca și acest model de reactor este viabil. Dar viabil nu înseamnă că am reușit să avem fuziune eficientă energetic. Așa că mai avem, probabil, încă zeci de ani până să considerăm că am reușit.
În concluzie, da, a fost un an bun pentru știință, iar dacă vor veni confirmări pe parcurs pentru Verlinde și EM Drive, atunci se va dovedi un an și mai bun. Dar acum treci la capitolul descoperiri epocale 3 lucruri care sunt încă departe de a fi trecute la capitolul reușite. Așa e știința, necesită timp.
Teoria lui Erik Verlinde este extraordinara chiar daca nu e perfecta. Sa nu uitam munca lui Hubble de exemplu. Care a calculat cu erori prea mari constanta ce i-a luat numele. Dar ideea a ramas. Constanta ii poarta numele, desi el a calculat-o eronat. Galaxiile totusi se departeaza cosmic una fata de alta si energia intunecata e un fenomen real. Cam asa si cu teoria lui Erik Verlinde. Iar ceea ce scrie el, e o capodopera simpla si extraordinara privind emergenta gravitatiei din entanglement. Teoria lui e frumoasa, genial de simpla si frumoasa. Ca si munca lui Hibble, nu-i nevoie sa fie perfecta. Poate ca are greseli. Dar vor fi corectate. Emergenta gravitatiei din entanglement era dealtfel o idee mai veche, intens vehiculata in lumea fizicii.
Asa cum scrii si tu, fizica cere timp. Dar parerea mea e ca traim vremuri extraordinare, palpitante.
''Aceste teste au vizat verificarea modului in care functioneaza incinta magnetica pentru plasma a reactorului W7-X.
Acest succes "pune bazele pentru operatiunile de inalta performanta cu plasma pe care le vom realiza in viitor", a subliniat Gates.''
Asta e de fapt stirea propriu zisa. In rest e numai propaganda, viitorul de aur, energia verde, raiul pe pamint.
Mai e mult pina departe.
Lucrează și români.
Cum de nu se face nicio legătură?
"ITER, road-map-ul actual este urmatorul:
2014-2021*Construction of the Tokamak Building (access for assembly activities in 2019)
2010-2021*Construction of the ITER plant and auxiliary buildings for First Plasma
2008-2021*Manufacturing of principal First Plasma components
2015-2021*Largest components are transported along the ITER Itinerary
2018-2025*Assembly phase I
2024-2025*Integrated commissioning phase (commissioning by system starts several years earlier)
Dec 2025*First Plasma
2035*Deuterium-Tritium Operation begins
Dupa ITER, urmeaza DEMO, care va fi un prototip industrial si abia apoi vom vedea prima centrala comerciala construita."
__________________
"NU este acelasi lucru. Wendelstein 7-X este alt concept fata de ITER - stellerator vs tokamak.
Pt ultimele noutati legate de ITER da un subscribe aici: http://www.iter.org/news/whatsnew "
Fluxul de neutroni energetici transforma structura reactorului in inventar radioactiv, la inchiderea reactorului vor aparea aceeasi probleme de manipulare, tratare si stocare ca in cazul unui reactor cu fisiune. Exista totusi o diferenta, radioizotopii generati la fuziune au timpi de injumatatire considerabil mai mici in comparatie cu cele produse la fisiune. In loc de mii de ani, zeci de ani.