Marea Bariera de Corali risca sa fie inclusa in lista "patrimoniului lumii aflat in pericol", in contextul schimbarilor climatice si al lipsei de implicare a guvernului australian in aceasta problema, potrivitIFL Science.

CoraliFoto: Captura YouTube

Expertii au avertizat ca actualul plan de sustenabilitate care protejeaza coralii, dezvoltat pana in 2050, nu mai poate fi realizat.

Planul actual de conservare a fost dezvoltat in urma ingrijorarii formulate de Centrul pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, dupa ce s-a discutat despre includerea recifului in lista patrimoniului mondial aflat in pericol.

Pentru a demonstra ca starea recifului poate fi imbunatatita, planul a fost emis cu scopul de a arata cum il va proteja pentru generatiile viiitoare de corali, dar schimbarile climatice fac imposibila realizarea obiectivelor.

Schimbarile climatice au afectat deja reciful cauzand doua evenimente fara precededent de decolorare, in 2016 si 2017, care au ucis aproape jumatate dintre corali. In aceste conditii, cercetatorii afirma ca tinta stabilita pana in 2050 nu mai poate fi atinsa si ca spera sa poata mentine "functia biologica" a recifului.