In timp ce "creierele" robotilor s-au dezvoltat in ultimii ani, corpurile lor au ramas nu foarte departe de cele mecanice pe care le puteam vedea in 1970 intr-un film SF, scrieIFL Science.

Acum insa, un nou material revolutionar promite sa ii echipeze pe roboti cu muschi netezi, extrem de puternici, asemanatori celor din structura umana.

Cercetatorii de la "Columbia Engineering" au creat un "muschi" sintetic neted, care este capabil sa ridice de peste 1000 de ori propria greutate. Acest lucru este extrem de util pentru depasirea unei "bariere finale pentru crearea robotilor asemanatori oamenilor".

"Am facut pasi mari in dezvoltarea creierelor robotilor, dar corpurile lor sunt inca primitive", a declarat coordonatorul studiului, Hod Lipson, profesor de inginerie mecanica la "Columbia Engineering".

Materialul printat cu ajutorul unei imprimante 3D este capabil sa se contracte si sa se relaxeze exact ca un muschi uman, fara a necesita compresori externi sau echipament de inalta tensiune. Cand este incalzit printr-o incarcare electrica slaba, muschiul se relaxeaza. Cand este racit, se contracta.

Acesta este fabricat dintr-o matrice se cauciuc siliconat cu microvezicule cu etanol. Acest lucru inseamna ca este usor de fabricat, nu necesita costuri mari si este alcatuit din materiale sigure pentru mediul inconjurator.

Cercetatorii au testat deja noul muschi pentru roboti intr-o vaietate de sarcini computerizate. Intr-o mica demonstratie a potentialului acestuia, au aratat ca materialul poate fi utilizat drept biceps, pentru a ridica scheletul antebratului la un unghi de 90 de grade.