Se pare ca Rusia nu se lasa mai prejos cand vine vorba de dezvoltarea tehnologiei de ultima ora, iar cercetatorii rusi vor sa trimita un robot umanoid in spatiu, scrie Digital Trends.

Robotul FEDOR va pilota nava spatiala ruseascaFoto: NASA/ nasa.gov

Russian Foundation for Advanced Reasearch Projects a dezvaluit robotul antropomorf, cunoscut sub denumirea FEDOR- un acronim pentru Final Experiment Demonstration Object Reasearch.

In demonstratii, FEDOR dispune de doua pistoale, poate conduce o masina si poate realiza cu usurinta cascadorii. Potrivit prim-ministrului Rusiei si a reprezentantului Comisiei Militar-Industriale, Dmitry Rogozin, "Robotul FEDOR si-a demonstrat abilitatea de a impusca cu ambele maini. Are abilitati motorii fine, iar algoritmii sai de decizie sunt inca in proces de imbunatatire".

Deputatul a mentionat intr-o postare de pe Facebook ca demonstratia nu era menita sa arate agresivitatea de care dispune robotul, ci era o menita sa ilustreze dexteritatea robotului si modul in care functioneaza algoritmii de decizie de care dispune.

Roscosmos, agentia spatiala a Rusiei, a anuntat ca robotul FEDOR va pilota nava spatiala Federatsiya, in 2021, pe orbita planetei. Roscosmos planuieste sa se foloseasca de nava pentru a duce astronauti pe Luna si, intr-o buna zi, pe Marte.

Utilitatea cyber-astronautului FEDOR este ca nu are nevoie de costum special si poate rezista chiar si in afara navei spatiale. Robotul isi va incepe pregatirea in 2020 si va putea sa se alature statiei spatiale International Space Station din 2024, potrivit lui Sergei Hurs, directorul de proiect.