Compania Tesla a terminat instalarea in Australia a unei mega-baterii litiu-ion care va fi testata in urmatoarele zile, planul fiind sa ofere siguranta sistemului energetic al regiunii South Australia care a avut multe probleme in ultima vreme. Elon Musk a spus ca bateria va fi instalata gratuit daca Tesla nu va respecta termenul de 100 de zile promis. Termenul va fi respectat si bateria ar trebui sa fie testata incepand cu 1 decembrie.

Jamestown, AustraliaFoto: Google Maps

Bateria uriasa poate furniza energie electrica pentru 30.000 de case timp de o ora si va fi utilizata incepand cu vara lui 2018 ca solutie de rezerva.

Regiunea South Australia, cea mai arida a tarii, a avut multe probleme cu sistemul de alimentare cu energie electrica in ultimul an, cererea depasind cu mult oferta, astfel ca in cateva cazuri reteaua nu a mai facut fata si curentul a fost intrerupt. Cel mai grav incident a fost in septembrie 2016 cand 1,7 milioane de gospodarii nu au avut curent. Pornind de la aceste probleme, Elon Musk a promis ca va ajuta si s-a angajat sa construiasca uriasa baterie de 100 de megawatti.

Dupa faza de testare bateria va putea fi folosita la maxim de capacitate ca solutie de backup care sa dea o oarecare siguranta si stabilitate in ceea ce priveste furnizarea energiei electrice.

Bateria a fost instalata de compania franceza Neoen, langa o centrala eoliana din apropierea localitatii Jamestown.

Provincia South Australia este de patru ori mai intinsa decat Romania, dar ppulatia este de numai 1,7 milioane de locuitori. Cel mai cunoscut oras este Adelaide.

Sursa; The Guardian