Proiectul ELI starneste scandal in Cehia, unde autoritatile nu se inteleg asupra pretului terenului pe care va fi construit centrul de cercetare. Dupa ce doua evaluari au stabilit preturi diferite (diferenta dintre evaluari este de aproximativ 4 milioane de euro), oficialii au solicitat o a treia evaluare, realizata de o universitate economica. Terenul pe care urmeaza sa fie construit pilonul ceh al proiectului de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI) se afla la marginea capitalei Cehiei si apartine bisericii, transmite publicatia Czech Position.

Proiectul ELI - Cehia Foto: Extreme-Light-Infrastructure.eu

Lupta pentru evaluarea terenului pe care vor fi amplasate laserele din cadrul proiectului ELI "ar putea costa scump Cehia, in termeni de bani si prestigiu", noteaza ziarul citat. Disputele privind pretul terenului au inceput dupa ce autoritatile au cerut doua evaluari, ale caror rezultate au fost diferite. Scandalul din jurul acestui teren care urmeaza sa fie cumparat de la biserica a umbrit si victoria obtinuta de Cehia la Bruxelles.

Foto proiect - ELI Cehia / Sursa: eli-beams.eu

Pe 20 aprilie, Comisia Europeana a aprobat construirea in Praga a facilitatilor din proiectul Extreme Light Infrastructure, dand astfel unda verde construirii partii cehe a proiectului. Semnatura comisarului european pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn, reprezinta acordul final pentru demararea constructiilor la acest proiect. De acest acord are nevoie si Romania pentru a incepe lucrarile de constructie la pilonul de la Magurele.

Potrivit informatiilor vehiculate in presa de la Praga, premierul ceh Petr Necas a fost informat cu privire la problemele din jurul terenului in urma cu cateva saptamani. Prima evaluare a fost realizata in 2009 de Institutul de Fizica din cadrul Academiei de Stiinte a Cehiei si a stabilit pretul de 150 de euro pe metru patrat. In 2010, Ministerul ceh al Educatiei a cerut o alta evaluare, care a stabilit ca pretul corect este de 110 euro pe metru patrat.

Foto proiect - ELI Cehia / Sursa: eli-beams.eu

"Ministerul a avut in mod clar indoieli cu privire la evaluarea terenului din primavara lui 2010 (cand institutia era condusa de un alt ministru, n.red.). Dar administratia precedenta a crezut probabil ca lucrurile se vor rezolva in timpul negocierilor privitoare la proiectul laser cu Comisia Europeana in Bruxelles", a declarat pentru Czech Position Jaroslav Kuba, seful departamentului pentru Fonduri Europene in cadrul ministerului care a administrat proiectul ELI.

In zona in care va fi construit proiectul, preturile pentru parcelele mici de terenuri construibile variaza intre 120 si 160 de euro pe metru patrat. Pentru a afla ce s-a intamplat cu evaluarile de pana acum, este posibil ca Ministerul ceh al Educatiei sa ceara politiei demararea unei investigatii, scrie presa de la Praga.

Foto proiect - ELI Cehia / Sursa: eli-beams.eu

Ce este ELI

Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect paneuropean de cercetare stiintifica initiat in 2005, in cadrul caruia 13 tari europene colaboreaza pentru construirea celui mai puternic laser din lume. Cehia, Romania si Ungaria sunt statele gazda care vor construi fiecare cate o parte din acest proiect. Mai exact, in cele trei state se vor construi mai multe lasere. Este vorba despre trei proiecte complementare, fiecare tara urmand sa realizeze cercetari in ceea ce priveste lumina de mare intensitate, fiecare insa intr-un anumit domeniu de studiu. ELI-NP, facilitatea care se va construi la Magurele, are ca obiectiv aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma.

Citeste si: Cehii sunt inaintea Romaniei cu un pas mare, noi asteptam ca Guvernul sa treaca ELI pe lista de finantare din fonduri structurale - Nicolae Zamfir