Suprafata planetei Marte este alcatuita din placi tectonice arata un studiu recent, ceea ce inseamna ar putea exista forme de viata pe Planeta Rosie, o descoperire neasteptata a oamenilor de stiinta, scrie msn.com. Pe Marte s-ar putea produce deci cutremure, mult mai rar insa decat pe Pamant, adica la fiecare un milion de ani, pentru ca aceste placi tectonice sunt inca primitive.

Oamenii de stiinta au crezut mult timp ca placile tectonice nu exista decat pe planeta noastra.Dar acestea sunt active si pe Marte, potrivit noului studiu.

"Marte este la un stadiu primitiv de placi tectonice", a declarat autorul studiului An Yin, un geolog de la UCLA (Universitatea din California, Los Angeles).

"Aceasta ne ofera o imagine a modului in care arata Pamantul la inceput si ne poate ajuta sa intelegem cum s-au format placile tectonice pe Pamant". Daca concluziile lui Yin sunt corecte, viata pe Planeta Rosie a aparut mult mai usor decat au crezut cercetatorii.

Cutremurele ajuta la refacerea substantelor nutritive de care au nevoie organisme pentru a supravietui, aducand carbon si de alte substante din interiorul planetei Marte la suprafata.

Echipa de savanti ai UCLA a cercetat peste 100 de poze facute de satelitii NASA, Mars Odyssey si Mars Reconnaissance Orbiter. O duzina dintre acestea au aratat ca Marte este alcatuita din placi tectonice, precum Terra, iar acestea produc cutremure.

O parte fotografiile studiate de An Yin arata ca relieful martian seamana cu regiunile din Tibet, Himalaya sau California.

Studiul lui Yin a fost publicat in revista Litosphere din acesta luna.