Patura de gheata a Antarcticii occidentale, a carei topire contribuie cu aproximativ 10% din cresterea globala a nivelului oceanelor, se incalzeste de doua ori mai repede decat se credea pana acum, potrivit unui studiu american publicat in revista Nature Geoscience si citat de AFP.

Aceasta parte a Antarcticii este una dintre regiunile Terrei care se incalzeste cel mai rapid, afirma cercetatorii americani. Cresterea temperaturilor atinge 2,4 grade din 1958, au calculat acestia, dupa ce au revazut si completat temperaturile inregistrate in perioada 1957-2011.

Cresterea este de doua ori mai importanta decat se credea si reprezinta de trei ori cresterea medie la suprafata pamantului in aceeasi perioada, potrivit unuia dintre autorii studiului, David Bromwich, de la Byrd Polar Research Center.

"Studiile noastre arata ca incalzirea din timpul verii in Antarctica occidentala ar putea perturba echilibrul de suprafata al paturii de gheata, ceea ce ar face ca regiunea sa contribuie si mai mult la cresterea globala a nivelului oceanelor", subliniaza acesta, intr-un comunicat.

Oamenii de stiinta apreciaza ca in prezent topirile de gheata in ocean reprezinta circa 10% din cresterea globala a nivelului marilor din cauza incalzirii climatice, o amenintare majora pentru numeroase orase de coasta in deceniile viitoare.

Patura de gheata, o enorma masa care poate atinge si o grosime de 4 kilometri si acopera partea continentala si o regiunea a oceanelor, se diminueaza in aceasta regiune mai rapid decat in alte zone ale Antarcticii.

Temperaturile de la statia Byrd, creata in 1957 in centrul Antarcticii occidentale, erau incomplete. David Bromwich si alti cercetatori americani au utilizat diferite surse pentru a completa lipsa de date si pentru a corecta erorile de calibrare.