Omul de stiinta si inventatorul britanic James Lovelock afirma ca omenirea ar trebui sa renunte la incercarea de a salva planeta de incalzirea globala si sa se concentreze mai degraba pe construirea de orase cu climat controlat, scrie The Daily Telegraph.

Acesta afirma ca salvarea planetei de incalzirea globala este "dincolo de abilitatile noastre", iar oamenii ar trebui sa inceteze sa piarda timpul incercand sa controleze schimbarile climatice.

James Lovelock, cel care a detectat pentru prima oara CFC (clorofluorocarburi) in atmosfera si a propus teoria Gaia, crede ca oamenii ar trebui sa se retraga in "orase cu climat controlat" si sa renunte la vastele intinderi de pamant, care vor deveni de nelocuit.

Lovelock, care a publicat recent ultima sa carte, "A Rough Ride To The Future", spune ca ar trebui sa "ne intarim apararea si sa realizam o retragere sustenabila".

"Atingem o varsta in istorie in care nu mai putem prezice viitorul cu sanse de succes. Ar trebui sa abandonam tentativele vanitoase de salvare a lumii", afirma acesta.

"Marea Britanie nu mai este o putere mondiala si ar trebui sa lasam astfel de sarcini pentru SUA, Japonia sau China. Ar trebui sa facem eforturi pentru a adapta Marea Britanie sa lupte impotriva schimbarilor climatice".

Raportul Intergovernmental Panel on Climate Change va propune, cel mai probabil, in noul sau raport un 'Plan B', in conditiile in care este putin probabil ca statele sa isi reduca emisiile de carbon in timp.

In martie, IPCC a afirmat ca incalzirea globala va majora inundatiile, furtunile puternice si valurile de caldura.

Sunt previzionate de asemenea disfunctiuni in lantul de aprovizionare cu alimente in deceniile urmatoare, pe fondul cresterii temperaturilor, iar un numar tot mai mare de animale si specii marine se vor confrunta cu riscul de extinctie.

In noua sa carte, Lovelock scrie: "Am irosit timp pretios, energie si resurse incercand sa atacam problemele incalzirii globale la scara mondiala".

"Suna frumos sa incerci sa salvezi planeta, dar in realitate noi nu ne gandim sa salvam Gaia, ne gandim sa salvam Pamantul pentru noi sau pentru natiunea noastra. Ideea de a salva planeta este o nebunie extravaganta a ideologiilor romantice ale Nordului si, probabil, mult dincolo de puterile noastre", crede acesta.

"Intr-o lume in care climatul se schimba, orasele sunt mai putin vulnerabile la caldura externa decat indivizii (care nu traiesc in orase). In conditiile in care majoritatea dintre noi traieste in orase, asa cum se pare ca va fi in curand, reglementarea climatului acestor orase ar fi mult mai usoara, mai economica si mai sigura intr-un climat fierbinte decat reglementarea prin geo-inginerie a intregii planete".

In opinia sa, viata pe Pamant ar putea trece de la creaturi organice la forme de viata computerizate.

Profesorul James Lovelock, in varsta de 93 de ani, unul dintre parintii fondatori ai miscarii Verzi, este celebru pentru inventarea "Teoriei Gaia" si a prezis ca incalzirea globala va elimina o cincime din populatia mondiala pana in 2100.

Teoria Gaia formulata de profesorul Lovelock in anii 1960 a reprezentat unul dintre actele de nastere ale miscarii Verzi si a facut din el o figura marcanta a luptei impotriva schimbarilor climatice.

Potrivit acestei teorii, Pamantul este un organism care se auto-regleaza si se va adapta astfel incat sa elimine amenintarile la adresa ecosistemului sau.

Atunci, profesorul spunea ca Pamantul va reusi sa supravietuiasca, dar oamenii nu vor fi la fel de norocosi si ar putea fi nevoiti sa migreze in regiunile arctice pentru a supravietui.