La Polul Nord s-au inregistrat, miercuri, temperaturi pozitive, cuprinse intre 0 si 2 grade Celsius, cu circa 30 de grade mai mult decat ar fi normal in aceasta perioada a anului, rarul "val de caldura" din Arctica datorandu-se furtunii Frank, care trimite aer cald catre nord, scrie The Telegraph.

HotNews.roFoto: Hotnews

Furtuna din Atlanticul de Nord care a provocat inundatii grave in Marea Britanie a impins aer cald de la tropice catre Arctica ceea ce a dus la cresterea fara precedent a temperaturilor, explica meteorologii.

La Polul Nord nu opereaza niciun instrument de masurare a temperaturii care sa confere masuratori precise, insa expertii au estimat ca mercurul in termomentre a depasit zero grade Celsius.

Administratia Oceanica si Atmosferica americana (NOAA) a anuntat ca modelele meteorologice bazate pe date din satelit "au interpretat temperaturile la peste 32 grade Farenheit (0 grade Celsius) la Polul Nord pentru o scurta perioada de timp".

"Cum Polul Nord se afla deasupra Oceanului Arctic (care este inghetat in cea mai mare parte a anului- n.red.), NOAA nu are aparate de masura la sol instalate in zone", a precizat un purtator de cuvant al agentiei americane.

In aceste conditii temperaturile de la Polul Nord sunt comparabile cu cele din unele parti ale Americii de Nord, sau cu temperaturile din orase precum Viena ori Istanbul.