Activistii de mediu au avertizat vineri ca vaquita marina mexicana, cel mai mic cetaceu din lume, este aproape disparuta, guvernul apreciind ca au mai ramas doar 60 de exemplare, scrie The Guardian.

Vaquita marina, aproape disparutaFoto: Captura YouTube

Populatia acestora a scazut dramatic, in ciuda intaririlor trimise de marina militara in partea de nord a golfului California incepand cu aprilie 2015, pentru a impune interditia de a folosi plasele de pescuit ce le omoara.

Numarul acestor cetacee scazuse deja sub 100 in 2014, de la 200 de exemplare in 2012, potrivit Comitetului International pentru Salvarea Vaquitei (CIRVA).

Ministrul mediului din Mexic a spus ca un studiu comun cu CIRVA efectuat intre septembrie si decembrie a estimat numarul acestora la „circa 60”.

„Vaquita este la limita extinctiei”, a spus si World Wildlife Fund (WWF), avertizand ca probabil inca 20% au murit in plase din ianuarie pana acum.

Soarta vaquitei este legata de alta specie aflata intr-o situatie critica, totoaba, un peste pescuit ilegal pentru basica sa de aer, care este uscata si vanduta pe piata neagra in China.

Braconierii folosesc plase ilegale pentru a prinde totoaba, iar vaquita, un cetaceu timid de 1,5 metri, cu cercuri negre in jurul ochilor este victima colaterala, prinzandu-se si ea in plase.

Presedintele Enrique Peaa Nietoa impus o interdictie de doi ani in aprilie 2015 si a marit de zece ori aria de protectie a vaquitei, pana la 13.000 km patrati.

Nietoa a trimis o nava militara de patrulare cu helipad, o duzina de salupe de viteza si doua avioane pentru a impune interdictia.