Savanti angrenati intr-o expeditie de adancime in apele insulelor Hawaii au descoperit ceea ce ei spun ca este cel mai masiv burete-de-mare studiat vreodata, scrie The Guardian.

Cel mai mare burete-de-mare din lumeFoto: Captura YouTube

Creatura, cam de marimea unei dubite, a fost descoperita la circa 2.100 de metri adancime intr-o zona protejata de langa tarmurile nord-vestice ale insulelor hawaiiene.

Buretele, cu o culoare alb-albastruie si cu aspect ce seamana cu cel al creierului, a socat cercetatorii cand a aparut pe camerele instalate pe un rover submarin teleghidat.

Savantii de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) si de la University of Hawaii au studiat buretele-de-mare pentru circa un an inainte sa-si publice descoperirea.

„Cea mai mare parte a planetei noastre se intinde la adancime, vasta ei majoritate nu a fost niciodata explorata”, spune Daniel Wagner, cercetator la NOAA, specializat in apele parcului marin Papahanaumokuakea.

„Gasirea unui asemenea enorm – si, presupunem, batran – burete subliniaza cat de mult se poate invata din studierea zonelor de adancime neatinse de om”, a adaugat Wagner.

Parcul marin Papahanaumokuakea, cea mai mare zona protejata din SUA si una dintre cele mai mari din lume, este mai mare decat toate celelalte parcuri nationale din Statele Unite la un loc.