​Joi si vineri temperaturile maxime au atins noi recorduri istorice in Orientul Mijlociu, in Kuwait si Irak termometrele ajungand pana la 54 de grade, cea mai mare valoare inregistrata in Asia, dar si in afara locului care detine recordul mondial de temperatura: Death Valley (California). In multe orase din Orientul Mijlociu s-au depasit in aceste zile 50 de grade.

Temperaturile de joi in cateva orase mari din Orientul MijlociuFoto: Met Office UK

Joi, la statia meteo kuwaitiana Mitribah s-au inregistrat 54 de grade, iar vineri, la aeroportul din Basra (Irak) s-au atins tot 54 de grade. Mai exact in Kuwait au fost 54.0 grade, iar in Irak, 53,9 grade.

A fost atat de cald incat minimele la aceste statii meteo nu au scazut sub 35 de grade in aceste zile. In cele mai calde locuri din Orientul Mijlociu maximele zilnice sunt in iulie in medie intre 46-48 de grade, iar cele mai reci nopti aduc minime de 20-22 grade.

Organizatia Meteorologica Mondiala va verifica masuratorile din Mitribah si va decide daca le ratifica. In caz ca acest lucru se va intampla, temperatura devine cea mai mare inregistrata nu doar in Asia, ci si in afara Death Valley (California), locul care oficial detine recordul mondial de temperatura (56,7 grade inregistrate in 10 iulie 1913 la ferma Furnace Creek).

Si acest record este contestat de multi, pe motiv ca a fost masurat cu instrumente inexacte acum 103 ani. Povestea recordurilor meteorologice de caldura este palpitanta, mai ales ca timp de 90 de ani un mic oras din Libia a detinut recordul (58 de grade), cercetari ulterioare dovedind ca masuratoarea era falsa.

Recordurile anterioare pentru Asia erau: +53,6 grade la Sulaibya (Kuwait) in 2011 si 53,5 grade pentru Mohenjodaro (Pakistan), in 2010.

Mai multe despre recorudrile de temperatura puteti citi pe Weather Underground