Impactul umanitatii pe Pamant este acum atat de mare incat trebuie declarata o noua epoca geologica - Antropocenul - trebuie declarata, potrivit unui grup oficial de experti ce au prezentat luni recomandarea la Congresul International Geologic ce are loc la Cape Town, scrieThe Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Inceputul noii epoci ar trebui stabilit in jurul anului 1950, spun expertii si ar trebui definita de elementele radioactive dispersate pe planeta de testele bombelor nucleare, desi si alte semnale - precum poluarea cu plastic, reziduurile centralelor energetice, betonul si chiar oasele lasate in urma de proliferarea gainilor domestice - ar trebui luate in considerare.

Epoca actuala, Holocenul, este perioada de climat stabil din ultimii 12.000 de ani de la ultima glaciatiune in care s-a dezvoltat civilizatia umana.

Dar acelerarea frapanta ce a demarat la mijlocul secolului XX cu emisiile de dioxit de carbon, urcarea nivelului marilor, disparitia in masa de specii din natura si transformarea uscatului prin despadurire si dezvoltare marcheaza sfarsitul acestei ere geologice, argumenteaza expertii.

Pamantul este atat de profund transformat ca Holocenul trebuie sa faca loc Antropocenului.

"Semnificatia Antropocenului este ca stabileste o traiectorie diferita pentru sistemul Pamantului, din care facem bineinteles parte", spune profesorul Jan Zalasiewicz, geolog la Universitatea din Leicester si presedintele Grupului de Lucru pentru Antropocen, care si-a inceput activitatea in 2009.

"Daca recomandarea este acceptata, inseamna ca Antropocenul a inceput cu putin inainte sa ma nasc. Am trait cea mai mare parte a vietii noastre in ceva numit Antropocen si tocmai realizam dimensiunea si permanenta schimbarii”, a spus el.