Cercetatorii din Marea Britanie au dezvoltat o metoda care sa imbunatateasca acuratetea cu care este detectata vremea pe timp de vara in Europa, scrieBBC.

O noua abordare promite prognoze meteo mai preciseFoto: Flickr

Oamenii de stiinta au identificat o conexiune intre temperaturile de la suprafata marii, in lunile martie si aprilie, si starea vremii din vara care urmeaza. Astfel, cercetarile au aratat ca anomaliile in temperatura, care apar primavara in Atlanticul de Nord, sunt legate de felul in care circula curentii de aer deasupra Europei, in lunile iulie si august.

Pe baza acestei metode, oamenii de stiinta sustin ca vor putea prezice schimbarile bruste ale vremii, directia furtunilor si cum vor afecta acestea tarile din Europa.

In cadrul studiului, oamenii de stiinta au sustinut ca ploile din Europa pot fi prevazute inainte cu cateva luni, cu o aproximatie de 0,56 (sistem in care 0 ar reprezenta "pura coincidenta" si 1 ar sta pentru "prezicere perfecta").

Informatiile pe care cercetatorii le-ar putea furniza cu ajutorul acestei metode ar fi benefice pentru agricultura, turism, proiecte de infrastructura si constructii. "Fermierii ar putea lua decizii mai informate cu privire la plantarea si culegerea recoltei [...] si am putea spune cu mai multa acuratete daca vara va fi mai umeda sau mai uscata decat de obicei", a afirmat profesorul Rowan Sutton,de la Universitatea Reading.