NASA a gasit o sonda spatiala pe care o pierduse in urma cu 2 ani. Este vorba de STEREO-B, o naveta care disparuse total de pe radare in urma cu peste doi ani, potrivit Mashable.

Duminica, "Deep Space Network" - reteaua de comunicatii cu spatiul indepartat - a agentiei spatiale americane a interceptat un semnal provenit de la STEREO-B.

In 2 octombrie 2014, mica naveta spatiala STEREO-B a incetat sa mai emita dupa testarea unei comenzi care ar fi trebuit sa ii permita sa reporneasca automat in cazul unei pierderi de contact cu Pamantul.

Capsula a fost lansata in 2006 impreuna cu STEREO-A pentru a masura energia solara indreptata spre Pamant. Sarcina insemna expunerea la puternicele unde emise de Soare.

"Soarele emite puternic in aproape orice lungime de una, ceea ce inseamna ca este cea mai importanta sursa de zgomot de pe cer", a explicat directorul de operatiuni al misiunii STEREO a NASA. "Pentru majoritatea misiunilor spatiale, interferentele Soarelui nu dureaza decat cateva zile dar pentru STEREO perioada a durat aproape patru luni".

STEREO-A a continuat sa emita in mod regulat date, dar nu si B, pana acum.

Cercetatorii de la NASA incearca acum sa afle daca aparatul este in stare buna si isi poate relua misiunea.