Un laborator NASA a continuat sa lucreze la conceptul motorului cu propulsie electromagnetica (EMDrive), catalogat drept "motorul imposibil", si ar urma sa publice in curand rezultatele studiului. Motorul EMDrive a fost conceput de inventatorul britanic Roger Shawyer acum 15 ani, dar a fost ridiculizat la acea vreme pentru ca este imposibil din punct de vedere stiintific.

EM Drive, motorul de racheta "imposibil" ce pare sa functionezeFoto: Wikipedia

De atunci, 4 laboratoare independente, inclusiv unul al NASA, au recreat motorul.

Stiinta nu poate sa explice cum ar putea sa functioneze in realitate, si totusi, de-a lungul unei noi baterii de teste efectuate de Laboratorul Eagleworks al NASA, motorul a continuat sa produca propulsie.

Motorul produce propulsie folosind puterea solara pentru a genera microunde ce se misca inainte si inapoi intr-un container inchis. Teoretic motorul ar putea functiona la nesfarsit, fara sa aiba nevoie de combustibili.

Echipa Eagleworth este gata sa prezinte rezultatele studiului.

"Din cate am inteles, noua lucrare a laboratorului Eaglework a fost acceptata petru publicare intr-o revista stiintifica peer-review, unde va fi publicata", sustine un utilizator al forumului NASA Spaceflights.

"Nu pot sa spun mai mult decat sa il ascultati pe dr. Rodal pe acest subiect, si va rog sa aveti rabdare cu privire la momentul in care urmatoare lucrare EW va fi publicata. Publicatiile peer-review sunt incredibil de greoaie", a scris inginerul Eagleworks Paul March pe acelasi forum.

Motorul i-a pus in mare dificultate pe oamenii de stiinta pentru ca sfideaza unul din conceptele fundamentale ale fizicii - conservarea impulsului - care statueaza ca pentru ca ceva sa fie propulsat inainte, altceva trebuie sa fie impins inapoi.

Astfel, fortele din interiorul containerului ar trebui sa se anuleze reciproc.

Motorul este capabil sa produca o propulsie de cateva mii de ori mai mare decat o racheta cu propulsie pe baza de fotoni si ar putea ajunde pe Marte in 70 de zile si pe Pluto in 18 luni.

O calatorie catre Alpha Centauri, ce ar necesita zeci de mii de ani cu tehnologia de acum, ar putea fi facuta in doar 100 de ani.

Citeste si: