TERRA
Ploile extreme care au dus la inundații severe în Europa în iulie pot fi atribuite și activității umane - studiu Un grup de cercetători au studiat episoadele de vreme severă care au dus la inundații ce au făcut 220 de morți în nordul Europei la mijloc de iulie și una dintre concluzii a fost că aceste episoade au fost posibile și din cauza încălzirii climatice din ultimul secol. Aceste ploi extraordinare din Germania și Belgia se produc în medie o dată la 400 de ani, dar pe viitor se vor produce mai des, cu cât atmosfera se va încălzi tot mai mult.
​VIDEO O țestoasă - gigant a fost surprinsă cum vânează o pasăre pe care apoi o devorează ​Cercetătorii au filmat în Seychelles o scenă rară: o țestoasă - gigant vânează o pasăre de mici dimensiuni pe care o prinde și apoi o devorează. Se credea că țestoasele uriașe sunt lente, erbivore și plicticoase, dar acest episod demonstrează contrariul.
Cum vrea un sat din Sardinia să salveze un măslin de 2.000 de ani care a ars în urma unui mare incendiu de vegetație ​Specialiștii din Sardinia s-au mobilizat pentru a încerca să salveze un măslin milenar care a ars în incendiile puternice de vegetație care au afectat insula italiană la final de iulie. Măslinul supranumit Patriarhul are între 1800 și 2000 de ani și specialiștii încearcă să îl salveze printr-o serie de instalații de irigații și de umbrire care să-l readucă la viață.
Istoria celor mai reci nopți de vară din ultimii 125 de ani în România - Foarte rarele momente când iulie și august seamănă mai mult cu ianuarie În dimineața de 1 iulie 1896 temperatura a scăzut la +7,6 C la stația meteo București Filaret, în timp ce un secol mai târziu, pe 18 iulie 1996, minima scădea la -0,1 C la Miercurea Ciuc. Sunt două exemple despre cât de frig poate fi vara în România când mase de aer reci ajung deasupra țării noastre, însă aceste extreme negative de vară sunt speciale fiindcă sunt deosebit de rare, mai ales că ultimii ani au fost cei mai calzi. În articol puteți citi despre momentele speciale în care în iulie sau august au fost temperaturi demne de iarnă, de la -8 grade la munte până la +8 grade la câmpie.
A plouat pentru prima oară la cea mai înaltă stație meteo din Groenlanda, la peste 3.200 metri altitudine ​În week-end a plouat pentru prima oară de când există date meteorologice la stația Summit, situată la 3.200 m peste nivelul mării, în Groenlanda. Media lunii august la stația Summit este -16 grade și uneori minimele coboară sub -35 C, dar acum o masă de aer cald a făcut ca în locul acesta să plouă.
Lapis lazuli și Afganistanul - Povestea superbelor pietre albastre care au fascinat oamenii de câteva milenii Lapis lazuli este o piatră albastră scumpă care a fascinat omul încă de acum peste opt milenii: prințesele sumeriene aveau coliere din aceste pietre, iar faraonii au purtat pandantive cu aceste pietre albastre extrem de rare. Cele mai valoroase pietre de lapis lazuli au fost aduse din nordul Afganistanului și erau la fel de scumpe ca aurul, iar pictorii renascentiști au folosit un pigment special obținut prin măcinarea acestor pietre. Lapis lazuli sunt și astăzi extrase în nordul Afganistanului, într-o regiune în care talibanii obțin anual milioane de dolari din aceste mine.
Cum de s-a păstrat intactă forma creierului unui crab care a trăit acum 310 milioane de ani O fosilă de crab - potcoavă descoperită în statul american Illinois a oferit o surpriză mare cercetătorilor: forma creierului era intact și a putut fi analizată și comparată cu creierul de la crabii din prezent, concluzia fiind că structura nu diferă cu mult. Țesutul cerebral este, prin natura lui, foarte moale, și fiindcă mereu conține și grăsimi, putrezește rapid, astfel că părțile moi nu pot rezista. Însă în cazuri rare poate fi văzută amprenta creierului.
Iulie a fost în lume cea mai caldă lună de când se fac măsurători meteo Iulie a fost în lume cea mai caldă lună din cei 142 de ani de când există măsurători în acest sens, arată datele agenției americane National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), citate de BBC. În Europa s-au depășit +40 de grade în mai multe țări, iar luna iulie a fost cea mai caldă și în Asia.
Eveniment extrem de rar în Alaska: Trei vulcani au erupt simultan / Alți doi sunt pe cale să erupă Trei vulcani au erupt simultan iar alți doi și-au intensificat brusc activitatea pe lanțul de insule Aleutine, scrie ScienceAlert. Această activitate vulcanică crescută nu provoacă deocamdată perturbări, dar este o situație interesantă care a atras atenția oamenilor de știință. Marele vulcan Sitkin, Muntele Pavlof și vulcanul Semisopochnoi se află la un nivel portocaliu de alertă de vulcan începând de duminică 15 august, potrivit Observatorului Vulcanologic din Alaska. Asta înseamnă că erupțiile sunt pe cale de a se produce, deși ele vor fi reduse ca intensitate.
Cum s-a schimbat clima României în ultimii 40 de ani - Căldură mai multă, număr mic de zile geroase, zăpadă mult mai puțină și nopți mai calde Clima României s-a schimbat mult față de anii '70 și '80: valurile de căldură țin mai mult, ninge mai rar și mai puțin, iar fenomenele extreme se înmulțesc. Acum 40 de ani erau luni de vară în care temperaturile nu treceau de +35 de grade, iar de Crăciun era adesea ger și zăpadă mare. Acum sunt tot mai multe zile fără îngheț și tot mai numeroase sunt nopțile de vară cu peste +20 de grade. Cele mai multe recorduri de frig rezistă de acum 60-70 de ani, în timp ce multe recorduri de căldură au fost doborâte în ultimii 15 ani. În articol puteți citi cum s-a schimbat clima în multe locuri din țară în ultimele patru decenii.
Când a fost cel mai cald în Europa și controversa celor +50 de grade din Sevilla Miercuri au fost +48,8 grade C la o stație meteo din Sicilia și, dacă recordul va fi validat, va fi cea mai mare temperatură măsurată vreodată în Europa. Istoria celor mai ridicate temperaturi de pe continent începe cu un record de acum 140 de ani, din Spania, dar acest record nu mai este luat în considerare. În trei țări din Europa maximele au depășit +47 de grade: Italia, Grecia și Spania. UPDATE Duminică au fost +47,4 C la Cordoba, cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Spania.
Valul de căldură din România în câteva cifre cheie - În cinci zile au fost peste +40 de grade. Care a fost orașul cel mai fierbinte în ultimele două săptămâni Ultimele două săptămâni au fost printre cele mai calde din acest secol în România și maximele au depășit în cinci zile +40 de grade, culminând în două zile, cu +41 de grade. Valul de căldură poate fi pus alături de cele din 2007, 2012 și 2015, iar ”domul de căldură” a adus temperaturi de +46 în Grecia, +44 în Macedonia și +43 în Albania. Temperaturile sunt măsurate la umbră, ceea ce înseamnă că temperaturile real resimțite în orașe au ajuns în intervalul +50, 55 de grade.
Fumul degajat de incendiile forestiere din Siberia a ajuns deasupra Polului Nord pentru prima dată în istoria cunoscută Fum degajat de incendiile de vegetație din Siberia a ajuns săptămâna trecută la Polul Nord pentru ceea ce se crede a fi prima dată din istoria cunoscută, relatează Moscow Times.
O istorie a valurilor de căldură din România, de la 1896 în 2021 - De la +22 de grade în vârf de munte, la peste +44 de grade în Bărăgan Unele recorduri de căldura rezistă de mai bine de 135 de ani, iar de-a lungul anilor cele mai dure valuri de căldură au fost în 1946, 2007, 2012 și 2015. În articol puteți citi pe larg despre aceste perioade uimitor de fierbinți, despre locurile unde au fost zece zile la rând mai mult de +35 de grade și despre nopțile în care temperatura nu a scăzut sub +27 de grade. Tot în articol puteți citi despre valurile de căldura din ultimii ani, despre momentele în care și la munte a fost neobișnuit de cald, dar și despre cele mai calde zile de la final de secol 19.
Ce este ”domul de căldură” - Cupola de aer care aduce temperaturi de nesuportat În acest an a fost folosit pe scară largă termenul ”dom de căldură” (heat dome), iar acest termen nu este unul de specialitate, însă este folosit mai ales de jurnaliștii anglo-saxoni pentru a caracteriza episoadele foarte intense și persistente de valuri de căldură, a explicat pentru HotNews.ro climatologul Roxana Bojariu. Un astfel de ”munte de căldură” staționează în acest zile în zona Balcanilor, iar România este la marginea lui. În Albania și Macedonia au fost +43 de grade, iar în România maximele au fost de +40.
Studiu: Schimbările climatice duc la înmulțirea fenomenelor de vreme extremă / O treime din suprafaţa de uscat a globului va deveni mai secetoasă Numărul evenimentelor de vreme extremă la nivel global este în creştere ca rezultat al încălzirii globale, potrivit unui studiu efectuat de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă și publicat în revista Science Advances. Circa două treimi din suprafaţa de uscat a Terrei vor fi afectate de un hidroclimat ''mai umed şi mai variabil'' pe o scară temporală zilnică până la multianuală, ceea ce presupune variaţii mai mari între extremele de umezeală şi de secetă.
VIDEO În Argentina a apărut „Laguna roz” din cauza poluării O lagună din Argentina a devenit roz, ecologiștii afirmând că explicația pentru acest fenomen o reprezintă deversarea unor substanțe chimice în apele sale, relatează Euronews.
Cercetătorii au identificat cel mai bun loc pentru a supraviețui unui colaps global al civilizației Noua Zeelandă, Islanda, Marea Britanie, Tasmania şi Irlanda sunt cele mai potrivite locuri pentru a supravieţui colapsului global al civilizației, potrivit unui studiu citat de The Guardian și News.ro.
O descoperire controversată în Canada - Cele mai vechi fosile de animale ar data de acum 890 milioane de ani O descoperire din nordul Canadei a stârnit dezbateri aprige în comunitatea științifică: unii spun că fosilele descoperite reprezintă cele mai vechi urme animale, iar alții spun că s-au tras concluzii exagerate. Autorii lucrării admit că se pot înșela, însă spun că bureții de mare descoperiți au trăit acum 890 de milioane de ani și că fosilele sunt cele mai vechi urme animale găsite vreodată. Acești bureți de mare au un schelet format exclusiv din componente organice fibroase.
Un meteorit neobișnuit de mare a luminat cerul Norvegiei, iar un fragment este posibil să fi căzut lângă Oslo: ”A fost o nebunie” VIDEO Un "meteorit neobişnuit de mare" a fost observat pentru scurt timp în sudul Norvegiei, la primele ore ale zilei de duminică, acesta creând un spectacol de sunet şi lumină în timp ce a traversat cerul, iar un fragment din el este posibil să fi lovit Pământul, nu departe de capitala Oslo, conform specialiştilor, relatează Reuters.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Life
Bancul zilei: Câteva motive suplimentare pentru vaccinare
Doi bețivi pe o bancă: - M-am vaccinat Gogule! - Eu nu!- Prostule....
Bancul zilei: Medicul ideal în viziunea soțului
Soțul vine de la un control medical și-i spune soției: -Draga mea, mi-a recomandat medicul striptease și sex oral...
citeste mai multe articole din LIFE

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by