Astronomii au identificat o exoplanetă ce orbitează în jurul unei stele ce se găsește la ”doar” 26 de ani lumină de Terra. Când două dintre cele mai sofisticate telescoape din istorie vor fi gata, ele vor putea investiga atmosfera acestei planete și informațiile vor putea fi folosite pentru a vedea pe ce planete din afara sistemului solar s-ar putea găsi viață. Au fost detectate 4.300 de planete în afara sistemului solar, însă dată fiind depărtarea lor putem afla prea puține despre atmosfera acestor lumi.
Un prototip al rachetei Starship a SpaceX a reușit să revină cu succes pe Terra și a aterizat la punctul stabilit, însă a explodat câteva minute mai târziu. Este al treilea test Starship care se încheie cu o explozie, dar se poate spune că a fost și cel mai reușit, datorită aterizării. Starship este naveta cu care, peste câțiva ani, Elon Musk vrea să exploreze Luna și apoi planeta Marte.
Stephen Hawking teoretiza în 1974 că găurile negre, giganții gravitaționali ai Universului, nu sunt devoratorii de stele complet întunecați pe care astronomii și-i imaginează ci că emit spotan lumină, un fenomen numit acum
radiație Hawking, relatează
Live Science.
Roverul Perseverance este pe Marte de aproape două săptămâni și deja a trimis mii de imagini cu peisajul arid, dar frumos, din craterul Jezero. După ce va fi testată funcționarea tuturor instrumentelor vor începe experimentele științifice, iar în această primăvara va fi testat și elicopterul Ingenuity.
În această lună Marte continuă să se depărteze de Terra și se vede tot mai slab, dar dimineața, în jurul orei 6.30 poate fi văzută planeta Jupiter care este destul de strălucitoare. Un mare hexagon, format din stele strălucitoare poate fi observat seara pe cer, cele șase fiind Sirius, Polux, Castor, Capella, Aldebaran și Rigel. Gemini este constelația lunii martie. Luna Plină se produce pe 28 martie, la ora 20:48, se spune în calendarul astronomic întocmit de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Una dintre cele mai uimitoare valori extreme de temperatură consemnată în România a fost la final de 1952, când la Odobești au fost aproape 33 de grade. Luna martie a putut însă aduce și super-geruri de iarnă cu -33 de grade și zăpezi consistente. Per total, în țară, cele mai reci luni martie au fost în 1987 și 1996, iar cele mai calde, în 1990, 2014 și 2017, arată datele ANM.
O echipă de oameni de știință din SUA a demonstrat că puii uriașilor dinozauri carnivori ca Tyrannosurus Rex, care creșteau de la mărimea unei pisici până la cea a unor monștri impresionant de mari, remodelau ecosistemele, având o contribuție majoră la dispariția speciilor rivale, informează
Science Alert.
Temutul Apophis, asteroidul botezat după zeul egiptean al răului și distrugerii, va trece la 5 martie prin apropierea relativă a Pământului, ultima vizită pe care ne-o va face până la 13 aprilie 2029, când se va apropia atât de mult de planeta noastră încât va străbate zona în care sunt plasați sateliții de orbită înaltă, conform SPACE.com, preluat de Agerpres.
Pentru a determina dacă neanderthalienii ar putea folosi un limbaj, este necesar să se stabilească dacă ar putea simboliza concepte și dacă au capacitatea anatomică de a produce și percepe un limbaj pe care să îl transmită. Pentru a face acest lucru, cercetătorii au reconstituit practic canalele auditive externe și mediane a cinci exemplare din specia neanderthaliană, potrivit AFP.
Lângă celebrul oraș antic Pompei a fost descoperit un car de ceremonie aproape intact ce a fost folosit acum două milenii. O bună parte dintre elementele carului s-au păstrat și este o minune că vehiculul cu patru roți s-a păstrat în stare atât de bună, mai ales că hoții au săpat la doar câțiva metri.
Analiză
Oamenii caută pe Marte urme ale unor presupuse forme incipiente de viață, deși Planeta Roșie este un loc rece, uscat și îndepărtat. Nu a fost mereu așa, iar acum 4 miliarde de ani se crede că Marte avea multă apă și era un loc mai cald. În articol puteți citi de ce oamenii cred că vor găsi dovezi de viață fosilă pe Marte, pe ce se bazează, unde ar putea fi marile descoperiri și de ce roverul Perseverance este un instrument extraordinar. Tot în articol puteți citi și de ce găsirea unor dovezi despre faptul că pe Marte a existat viață va fi un lucru care va schimba multe .
Blue Origin, compania lui Jeff Bezos, a anunțat că va lansa racheta New Glenn abia la final de 2022, față de ținta anterioară care era finalul lui 2021. Blue Origin a fost mai discreta și mai prudentă decât compania SpaceX a lui Elon Musk și a reușit mai puține lucruri, dar cel mai rău a fost faptul că nu a primit contract la una dintre cele mai recente licitații organizate de US Air Force.
Fiecare proprietar de câine crede că al lui este unic dar o cățelușă născută în urmă cu câteva zile este cu adevărat unică: are șase picioare și două cozi, relatează
Live Science.
Urșii polari și narvalii folosesc de până la patru ori mai multă energie pentru a supraviețui din cauza pierderilor importante ale masei de gheață din Arctica, potrivit unui studiu citat de
The Guardian și Agerpres.
Sonda Parker Solar Probe trimisă de NASA pentru a face observații asupra Soarelui a trimis imagini rare cu Venus, planetă pe lângă care va trece în viteză de mai multe ori și care are un rol extrem de important în misiunea sondei. Sonda lansată în 2018 s-a apropiat la 25 milioane de km de Soare și studiază dinamica stelei noastre, vrând să afle mai multe despre vântul solar și despre coroana solară. Sonda se va apropia la mai puțin de 6 milioane de km de Soare și va atinge o viteză de aproape 700.000 km/h.
Oamenii de știință care lucrează pentru Pentagon au testat cu succes un panou solar de dimensiunea unei cutii de pizza proiectat ca prototip pentru un viitor sistem care să trimită electricitate din spațiu oriunde pe Pământ, relatează
CNN.
Câinii au însoțit primii oameni în drumul lor spre continentul nord-american, este concluzia la care au ajuns cercetătorii după ce au descoperit resturile unei canide vechi de peste 10.000 de ani, potrivit unui studiu publicat miercuri și citat de AFP.
Roverul Perseverance al NASA a trimis luni o filmare spectaculoasă și primele sunete înregistrate pe o altă planetă, dar misiunea este abia la început pentru super-laboratorul de o tonă greutate. Echipa tehnică de la sol verifică pentru a vedea că toate instrumentele științifice funcționează, trebuie să se treacă la un nou software și experimentele vor începe ”în forță” la vară. Trebuie spus că din cauza atmosferei rarefiate de pe Marte, rafalele puternice de vânt se aud extrem de încet.
Odată cu amartizarea sa impecabilă de joi, Perseverance a devenit al cincilea rover al NASA care a ajuns pe Marte. Deci când ne putem aștepta în sfârșit să se materializeze o expediție cu cu echipaj uman?, scrie
Phys.org.
NASA a lansat luni un videoclip spectaculos cu aterizarea roverului său Perseverance, primul de acest gen, după ce misiunea a ajuns cu bine pe Marte joi în căutarea vieții. Cu puțin peste trei minute, videoclipul publicat dezvăluie imaginile mai multor camere situate în diferite locuri ale modulului, după intrarea acestuia în atmosfera marțiană.
”România (ROSA) este țară membră a Agenției Spațiale Europene (ESA) și, prin urmare, putem spera că vom avea astronauți care vor avea pașaport românesc”, spune Flaviu Răducanu, director Știință și Tehnologie la Agenția Spațială Română (ROSA) și Vice Președinte al ESA Board of Human Spaceflight and Robotic Space Exploration. Sunt doar patru poziții de astronaut, dar asta nu înseamnă că daca ai trecut niște probe și nu ai ajuns între cei patru ești trimis acasă. Candidații pot fi reținuți pentru alte poziții de inginer, cercetător, medic, pilot de încercare sau astronaut de rezervă. Vezi în articol care sunt cerințele și când ar ajunge aceștia să zboare într-o misiune.
Când vom ajunge pe Marte? ”Putem spera ca prin 2035 să avem primele misiuni cu echipaj uman pe Marte. Dar e un orizont de timp lung și viața ne produce mereu surprize. Acum 50 de ani nu cred că-și imagina cineva că pe Lună n-o să mai calce nimeni. Însă, industria spațială își mută rapid centrul de greutate dinspre programele guvernamentale către business, și aici avem exemplul lui Elon Musk, sau Jeff Bezos, cu Blue Origin. S-ar putea să avem surpriza să ajungem pe Marte mai repede decât ne așteptăm”, spune Flaviu Răducanu, director Știință și Tehnologie la Agenția Spațială Română (ROSA) și Vice Președinte al ESA Board of Human Spaceflight and Robotic Space Exploration.
Noi observații ale primei găuri negre detectate vreodată i-au făcut pe astronomi să pună la îndoială ceea ce știu despre cele mai misterioase obiecte din Univers, relatează
Phys.org.
Roverul Perseverance al NASA a reușit să ajungă cu bine pe suprafața lui Marte, trecând cu succes de cele ”șapte minute de groază” de după intrarea în atmosferă. Misiunea a costat 2,7 miliarde dolari, iar roverul este cel mai sofisticat de până acum și conține o mulțime de experimente științifice. În câteva săptămâni va zbura și elicopterul marțian, iar roverul va extrage și mostre de rocă și praf care să fie apoi, în premieră, aduse pe Terra de o viitoare misiune.
HotNews.ro a transmis LIVE TEXT ultimele ore ale lungului drum către Marte.
Oamenii de știință susțin că încălzirea globală - în special încălzirea rapidă a Arcticii - este un posibil, dacă nu chiar probabilul vinovat pentru vremea extremă, scrie agenția
Reuters citată de Agerpres.
Variația unei gene specifice ar putea fi corelată cu trăsături benefice în formarea de legături și satisfacția față de relații în primii ani de căsnicie, potrivit unui nou studiu publicat de Universitatea Arkansas, relatează
Medicalexpress.
La circa șapte luni după ce a decolat, roverul NASA Perseverance mai trebuie să supraviețuiască celor "șapte minute de teroare", cum este denumită manevra extrem de periculoasă care precede așezarea sa pe Marte, scrie AFP. Perseverance este cel mai sofisticat rover construit vreodată de NASA, iar misiunea de 2,7 miliarde dolari își propune să extragă și mici mostre de rocă și sol care vor fi puse în capsule speciale care să fie apoi aduse pe Terra de o altă misiune.
Roverul Perseverance care ar trebui să aterizeze în această seară pe solul marțian poartă în ”burta” sa, pe lângă instrumentele științifice, un elicopter numit Ingenuity care ar putea face istorie dacă va reuși să se ridice de la sol. Nu va fi ușor, atmosfera marțiană rarefiată va fi un obstacol, la fel și frigul extrem. Dacă elicopterul care cântărește 1,8 kg va reuși să zboare singur va fi o premieră: un aparat de zbor de acest tip reușește să se ridice de pe suprafața unei alte planete.
Mii de țestoase eșuate pe coastele statului american Texas din cauza frigului sunt salvate de localnicii care se confruntă cu una dintre cele mai grele ierni trăite vreodată, relatează
The Guardian citat de Mediafax.
Oamenii de știință egipteni au stabilit că un faraon a murit în bătălie după ce au radiografiat mumia sa de peste 3600 de ani vechime, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Frontiers of Medicine, relatează AFP și
The Times.
Compania ungară Puli Space Technologies a dezvoltat un rover care cântărește 400 de grame, poate urca pante abrupte și este gândit să exploreze suprafața lunară. Compania, care a primit fonduri și de la NASA, spune că roverul va fi în 2022 gata să se alăture unei misiuni către Lună. Rămâne de văzut dacă NASA va alege să utilizeze acest mic vehicul în viitoarele misiuni.
Cercetătorii de la British Antarctic Survey (BAS) au descoperit „creaturi stranii” sub un strat de gheață cu grosimea de 900 de metri în Antarctica, potrivit unui studiu publicat luni în revista Frontiers in Marine Science, relatează DPA și
Phys.org, potrivit Agerpres.
Rezidenții orașului australian Melbourne au putut asista noaptea trecută la dezintegrarea spectaculoasă a unui meteorit deasupra orașului, relatează
9News.
Joi seara, dacă totul merge bine, roverul Perseverance al NASA va ajunge pe suprafața lui Marte și va începe cercetările. Misiunea a costat peste 2,5 miliarde de dolari și este cea mai complexă de până acum. Roverul de o tonă ar trebui să parcurgă zeci de km în următorii ani și să îndeplinească și prima parte a unei misiuni care-și propune să aducă, după 2030, mostre de rocă și sol marțian pe Terra. Va fi testat și un elicopter numit Ingenuity, dar și un instrument care va încerca să producă oxigen, extrăgând cu o pompă dioxid de carbon.
Fragmente osoase despre care se credea de la începutul creștinismului că i-ar aparține
Sfântul Iacob cel Tânăr, unul dintre cei 12 apostoli despre care unii afirmă că ar fi fost fratele lui Iisus, nu ar fi putut proveni de la acesta, constată un nou studiu citat de
Live Science.
Sonda Hope, prima misiune a Emiratelor Unite Arabe pe Marte, a trimis prima imagine a Planetei Roșii. Sonda a intrat pe orbita planetei Marte marțea trecută, Emiratele Unite devenind astfel prima națiune arabă din istorie care își înregistrează prezența pe cel mai apropiat ”vecin” al Terrei.
ANALIZĂ
Marte a fost mereu la 15-20 de ani distanță când a fost vorba de momentul în care un om va ajunge acolo: în 1969 se credea că putem reuși în anii '80, iar acum mulți spun că ar fi fezabil anul 2033. O misiune marțiană se pregătește cu mulți ani înainte, iar costurile pot fi de ordinul sutelor de miliarde de dolari. Mulți spun că în acest secol vom întemeia și o ”colonie” pe Marte și că am putea începe să încălzim la scară industrială Planeta Roșie pentru a o face locuibilă. În articol puteți citi despre toate acestea, despre planul îndrăzneț al lui Elon Musk, dar și despre pericolele de pe Marte și despre frumusețile geologice de acolo.
Psihologii de la mai multe universități britanice au dezvoltat primul „chestionar de citire a minții” pentru a evalua cât de bine înțeleg oamenii ce gândesc cu adevărat ceilalți, relatează
Phys.org.
Agenția spațială chineză a difuzat vineri imagini video provenite de la sonda sa "Tianwen-1" survolând Marte, la două zile după ce s-a amplasat pe orbita planetei roșii, potrivit AFP.
Astronomii au confirmat că un obiect ceresc descoperit în 2018 este cel mai îndepărtat observat în sistemul solar. A fost denumit Farfarout și se găsește, în medie, la 132 de unități astronomice (UA) de Soare, o unitate fiind echivalentul a 150 milioane km (distanța Terra - Soare). Farfarout este o planetă pitică ce are un diametru de 400 km și durează 1.000 de ani să facă o orbită completă în jurul Soarelui.
Descoperirea susține teoria potrivit căreia monumentul a fost dezmembrat și transportat peste 225 de kilometri până în locația sa actuală, relatează
The Guardian.
În 1931 a fost găsită la intrarea unei peșteri din Pirinei o scoică marină de 30 de cm și, la prima vedere nu părea cu nimic deosebită. Analize făcute în ultimii ani cu tehnici moderne au arătat că uriașa scoică era un instrument de suflat ce fusese modificat în mai multe moduri acum 17 milenii. Un muzician a cântat recent la acest corn preistoric și în articol puteți asculta cum sună.
Un os de vacă inscripționat în secolul VII dovedește că runele germanice au fost cea mai veche formă de scriere folosită vreodată de slavi, relatează
Phys.org.
NASA i-a acordat companiei SpaceX a lui Elon Musk un contract de 332 milioane dolari pentru a transporta în spațiu cu uriașa rachetă Falcon Heavy primele două elemente ale bazei lunare Gateway care va fi esențială pentru ca oamenii să ajungă pe Marte în 2033, conform calendarului programului spațial Artemis. Stația spațială va orbita în jurul Lunii, va costa câteva miliarde de dolari și astronuații vor putea locui câteva luni pe ea.
Sonda chineză Tianwen-1 s-a plasat cu succes pe oribita marțiană, fiind o realizare în premieră pentru China pe Planeta Roșie. Sonda a fost lansată în iulie 2020 din insula tropicală Hainan și a parcurs 450 de milioane de km. În mai se va încerca plasarea unui rover pe suprafața marțiană, în zona Utopia Planitia, iar sonda poartă cu ea și un modul de aterizare.